Rumeno majico vodilnega je zadržal Francoz Thomas Voeckler (Europcar), ki je na današnji etapi za zmagovalcem zaostal 2:21 minute, v skupni razvrstitvi pa ima le še 15 sekund prednosti pred Andyjem Schleckom. Tretjeuvrščeni Frank Schleck zaostaja 1:08, četrtouvrščeni Evans pa 1:12 minute.

Mlajši od bratov Schleck je bil absolutni junak današnje izjemno naporne preizkušnje s tremi vzponi najtežje kategorije. Odločilno potezo za etapno zmago je naredil na vzponu na 2360 metrov visoki Col d'Izoard, ko je pobegnil glavnini, v kateri so bili vsi glavni pretendenti za končno zmagoslavje na letošnjem francoskem krogu, na čelu z vodilnim v skupnem seštevku Voecklerjem, Evansom, Frankom Schleckom, Špancem Albertom Contadorjem in Italijanom Ivanom Bassom.

Šestindvajsetletni Andy Schleck je - ob pomoči klubskega sotekmovalca Belgijca Maxima Monforta - na vrh predzadnjega vzpona na današnji preizkušnji prišel z več kot dvema minutama prednosti pred glavnino, nato pa si z vratolomno vožnjo v dolino prikolesaril več kot tri minute prednosti. Glavnina je bila slabih 35 kilometrov pred ciljem v izjemno težkem položaju, še posebej trikratni zmagovalec Toura Contador, ki je moral zaradi tehnične okvare celo zamenjati kolo.

Na sklepnem vzponu na 2645 metrov visoki Galibier Luksemburžan ni popuščal, "kolesarski trio", v njem sta bila poleg Schlecka še Irec Nicolas Roche in Kazahstanec Maksim Iglinskij, si je dobrih 14 kilometrov pred ciljem prikolesaril več kot štiri minute prednosti, Schleck pa je tedaj "virtualno" oblekel najbolj prestižno rumeno majico.

Zadnjih deset kilometrov, zagotovo najbolj zahteven odsek današnje etape, je Luksemburžan začel s skoraj štirimi minutami in tridesetimi sekundami prednosti pred glavnino. Ta je bila silno neusklajena, v njej ni bilo kolesarja, ki bi jo "prebudil". To je bila voda na mlin Schlecku, ki je z ostrim tempom, ki mu je bil slabih osem kilometrov pred ciljem kos le še Iglinskij, ohranil prednost pred vsemi najbolj nevarnimi zasledovalci.

V zadnjih petih kilometrih je njegova prednost v primerjavi z glavnino vendarle začela kopneti, v cilj je navzlic vidni agoniji prišel z več kot dvema minutama prednosti pred bratom Frankom. Senzacija letošnjega Toura Voeckler je navkljub velikim težavam vendarle ohranil rumeno majico, njegova prednost pa je z 2:36 minute skopnela na 15 sekund prednosti pred Andyjem Schleckom. Iz boja za skupno zmago je bržkone izpadel Contador, ki je na današnji etapi za Schleckom zaostal 3:49 minute.

"V današnji etapi sem izjemno veliko tvegal. Tovrsten pristop se včasih obrestuje, včasih pa maščuje. V končnici etape so me noge že pošteno bolele, a če so mene, potem so tudi druge, sem si mislil v zadnjih kilometrih. Moja ekipa je odlično opravila svoje delo, današnji dosežek pa je lepa spodbuda in najboljša motivacija pred naslednjimi etapami. Današnje zmage sem izjemno vesel, čeravno sem se med etapo nadejal, da bom oblekel rumeno majico. Morda bo jutri moja, danes pa jo še vedno nosi Thomas Voeckler, zagotovo največje kolesarsko presenečenje na svetu," je po prihodu v cilj dejal Andy Schleck.

Slovenski kolesarji so za zmagovalcem zaostali 35:40 minute. Grega Bole (Lampre) je zasedel 100., Kristjan Koren (Liquigas) 131. in Borut Božič (Vacansoleil) 166. mesto. V skupni razvrstitvi so na naslednjih mestih: 95. Koren (+2:16:20), 128. Božič (+2:44:15) in 130. Bole (+2:44:53).

V petek bo na sporedu 109,5 km dolga preizkušnja od Modana do Alpe d'Hueza.