Župan pozval k boljšemu obnašanju

Župan Zoran Janković je vesel, da je mladina Trnovsko plažo vzela za svojo, "kajti imajo izjemno lep in prijeten prostor za druženje v središču mesta". Hkrati pa se zaveda, da mladina s svojim obnašanjem moti bližnje stanovalce. Ker so na mestni občini prejeli nekaj pritožb s strani posameznic, ki živijo na drugi strani ceste od Trnovskega pristana, je župan objavil poziv, v katerem mladino poziva k bolj zglednemu obnašanju. Janković pričakuje, da bodo mladi za seboj pospravljali smeti, da bodo manj glasni in da bodo uporabljali sanitarije pod Prulskim mostom. Stanovalci namreč povedo, da mladina sanitarij ne uporablja, temveč urinira po trnovskih blokih. O tem početju je bila obveščena tudi zdravstvena inšpekcija, ki je občini predlagala, naj postavi dva kemična WC. Toda mesto o tem ne razmišlja, čeprav so prebivalci Trnovega že sami predlagali ureditev dodatnih javnih sanitarij, saj naj se kemična WC ne bi skladala z ureditvijo brežin Ljubljanice.

"Zaprtje pristana ne bo rešilo težav"

Župan je v svojem pozivu mladim še odkril, da v kolikor svojega obnašanja ne bodo spremenili, bo mestna občina primorana čez noč zapirati dostope do Trnovskega pristana. Ko smo vprašali, kako bi lahko onemogočili dostop do pristana in predvsem, kako bi potem preprečevali nedovoljene vstope na plažo, je Janković odgovoril, da bi bilo to zelo enostavno, saj bi zgolj zaprli tri obstoječe vhode.

Trnovski pristan med tednom kaže povsem drugačno podobo kot med vikendi, ko za gručami mladostnikov ostanejo kupi smeti. (Foto: Luka Cjuha)

Toda predsedniku sveta četrtne skupnosti Trnovo Žigi Ovnu se takšna rešitev ne zdi najboljša. "Plažo sicer res lahko zapremo, a s tem ne bomo rešili problema. Mladi se bodo nekje morali zbirati in če se ne bodo tukaj, se bodo pač premaknili nekam drugam. Mogoče se bodo preselili na Špico in bodo potem nezadovoljni tisti stanovalci," je pojasnil Oven. Priznal je, da trenutno še niso našli rešitve, ki bi bila sprejemljiva tako za zabave željnih mladostnikov kot tudi za bližnje stanovalce. Poudaril pa je, da ves čas sodelujejo s policijo, mestnimi redarji in mestno upravo ter stanovalci Trnovega, da bi čim prej našli primerno rešitev.

Oven je dejal, da tudi mestni redarji in policisti ne morejo vedno ukrepati zoper mladino, saj bi morali kršitelje javnega reda in miru ujeti pri dejanskem kršenju zakonodaje. Podobno so nam pojasnili tudi na ljubljanski policijski upravi, kjer so povedali, da tisto, kar je za nekoga moteče, še ni nujno kršitev javnega reda in miru. Na policiji pa so zagotovili, da so policisti vsak dan, predvsem pa v nočnem času, prisotni na območju Trnovske plaže. Ob četrtkih, petkih in sobotah pa se policistom pridružijo še patrulje mestnih redarjev. Čeprav redarji smejo ukrepati zoper kršitelje javnega reda in miru, pa po podatkih redarstva med mladimi še niso ukrepali in torej niso izrekli tudi nobene globe.