Sedemnajsta etapa je bila precej razgibana, postregla je s kar nekaj vzponi, odločitev o zmagovalcu pa je padla prav na zadnjem. Tam je največ moči pokazal Hagen, ki je slavil zmago že v šesti etapi letošnje francoske pentlje, na torkovi pa ga je za las ugnal rojak Thor Hushovd. "Včeraj je bilo zelo težko, danes pa mi je uspelo vse napraviti nekoliko bolje. Čutil sem, da bom res sposoben napasti na zadnjem vzponu in to mi je uspelo," je po etapi povedal Hagen.

Ta je bil sicer med ubežniki, ki so si prikolesarili veliko prednost pred glavnino, in ker med njimi ni bilo skupno vodilnemu nevarnega tekmeca, je zmagovalca dala prav ta skupina, katere del je bil tudi Borut Božič (Vacansoleil), ki je bil na koncu deseti z zaostankom 2:20 minute. Božič je bil v ubežni skupini še ob začetku zadnjega vzpona, nato pa so se začeli napadi, ki jim Slovenec ni mogel slediti, a je na koncu vseeno končal med deseterico. Kristjan Koren (Liquigas) in Grega Bole (Lampre) sta bila 62. oziroma 152.

V boju za vrh do velikih sprememb ni prišlo. Voeckler je zadržal majico vodilnega, a z nespretnostjo pri spustu z zadnjega vzpona, ko je zapeljal s cestišča, izgubil dragocenih 27 sekund proti najbližjim zasledovalcem, Avstralcu Cadelu Evansu, Luksemburžanoma Fränku in Andyju Schlecku ter Špancema Samuelu Sanchezu in Albertu Contadorju. Slednji je ob koncu etape nekajkrat poskusil napasti, toda tekmeci mu niso pustili pobega.

Voeckler ima tako pred Evansom še 1:18 minute prednosti, le štiri sekunde več zaostaja Fränk Schleck, sledijo pa Andy Schleck (+2:36), Sanchez (+2:59) in Contador (+3:15). Slovenci so bolj v ozadju, Koren je 92.(+1:43:01), Božič 127. (+2:10:56), Bole pa 129. (+2:11:34).

V četrtek kolesarje čaka 18. etapa, znova se bo karavana podila po Alpah. Med Pinerolom in Serre Chevalierjem bo prevozila 200 kilometrov, etapo pa končala na najvišji točki letošnjega Toura na Col du Galibierju (2645 m).

Več o dirki po Franciji lahko izveste tukaj.