Zgodilo se je ta mesec na prenovljenem mariborskem Trgu Leona Štuklja. Neki voznik motornega kolesa je na njem parkiral svoje vozilo. Ko se je vrnil k motorju, je bilo nanj nalepljeno obvestilo redarstva s položnico za plačilo kazni. Ogorčeni motorist je o pripetljaju obvestil Zvezo motoklubov Slovenije, ki je mariborskemu županu Francu Kanglerju in njegovim občinskim službam 8. julija poslala protestni dopis.

"Dejstvo je, da ste se v Mariboru lotili kaznovanja parkiranih motornih koles v območjih za pešce, čeprav ta niso bila parkirana tako, da bi koga motila ali ovirala. Prav tako niso bila parkirana na intervencijskih poteh ali mestih za invalide," je zapisal Polde Pungerčar, predsednik zveze.

Opozoril je še na okoliščino, da Maribor nima dovolj primernih brezplačnih parkirišč za motorna kolesa. In še tista, ki so, so pogosto zaparkirana z avtomobili. "V dopisu smo jim tudi pokazali, kakšen razvoj je zdaj doživela Ljubljana," je poudaril Pungerčar. "Na ljubljanski občini so se takoj odzvali na našo pobudo in nam predlagali, da jim poiščemo primerne lokacije. Poiskali smo jih 14, ki so jih preučili, nato smo opravili skupen ogled. Občina je že kmalu zatem na 12 lokacijah uredila skupno okoli 100 brezplačnih parkirnih prostorov za enosledna vozila."

Tudi po odprtju prenovljenega Kongresnega trga so jih kontaktirali, da naj poiščejo primerno lokacijo za parkiranje motornih koles. Predlagali so Vegovo ulico. "Zoran Jankovič me je včeraj osebno poklical in me obvestil, da se s strinjajo z našim predlogom in da bo v 14 dneh vse urejeno," je povedal predsednik Zveze motoklubov Slovenije.

Od Kanglerja je pričakoval podoben odziv. "Na naš dopis se mariborska občina do zdaj sploh še ni odzvala," je razočaran Pungerčar. "Še zmeraj smo jim pripravljeni predlagati deset lokacij. Očitno mislijo, da je nepotrebno vzpodbujati uporabo enoslednih vozil v mestih, čeprav je Štajerska po številu motoristov druga najmočnejša regija v Sloveniji, po organiziranosti motoklubov pa je celo na prvem mestu."

Iz Kanglerjevega kabineta so nam sporočili, da sta v Mariboru urejeni dve parkirišči za motorna kolesa, in sicer v neposredni bližini srednje ekonomske šole in ob Prvi gimnaziji Maribor. V prihodnosti naj bi tem 35 parkirnim prostorom dodali še nekaj parkirnih prostorov ob tehniških fakultetah na Smetanovi ulici. "Sicer pa je možno urediti še kaj parkirnih prostorov na različnih lokacijah po mestu, če se bodo za to pokazale potrebe," je zapisala tiskovna predstavnica Tatjana Štelcer. Po njenih besedah se število izrečenih kazni voznikom koles z motorjem in motornih koles letos ni opazno povečalo. Do zdaj so mariborski redarji kaznovali le 15 kršiteljev voznikov koles z motorjem in motornih koles.