Čeprav nihče za predalpsko etapo ni pričakoval velike turbulence med kapitani za veliko zmago v Parizu, pa je prav zgornji interes večine kolesarjev posledično botroval »ognjemetu« na položnem vzponu na prelaz Col de Manse, 11 kilometrov pred Gapom. Po sproženem prvem revolveraškem »strelu« Alberta Cantadorja, je dobitek dneva pobral Cadel Evans, največ pa sta izgubila Andy Schleck in Ivan Basso. Borbeni in trdoživi Thomas Voeckler je proti Evansu izgubil le 21 sekund ter ostal v rumeni majici.

»Vsi smo pričakovali, da bo o zmagovalcu etape odločala mala ubežna skupina. Počakal sem kar 50 kilometrov ter potem začel poskušati. Vedno sem poskušal biti zraven, vendar se nikakor nismo odpeljali. Ni in ni šlo,« je uvodne, prav zaradi slednjega izredno hitre, kilometre opisal Bole. Čeprav se je cesta rahlo vzpenjala, so v prvih dveh urah prevozili kar neverjetna 102 kilometra, kot je na števcu videl Koren. Potem se je odpeljala deseterica, brez slovenskega prvaka, ter si hitro privozila neulovljivo prednost. O zmagovalcu so čez prelaz Mance (1268 metrov) v dežju odločali Kanadčan Ryder Hesjedal ter Norvežana Thor Hushovd (oba Garmin) in Edvald Boasson Hagen (Sky).
Zadnji proti Garminovi navezi ni imel nobene možnosti. »Saj je bilo kot na norveškem prvenstvu. To je neverjetno. Tu sva dva Norvežana na dirki, vendar se boriva za zmago,« je bil ponosen starejši Viking, potem ko je bila to zanj druga, skupaj že deseta zmaga na Touru, ob šestih dneh v rumeni majici. »Veliko mi je uspelo na tem Touru. Še ena zmaga je sijajna,« je ob novi veličastni zmagi v mavrični majici grmel nordijski bog kolesarstva Thor Hushovd.

Izredno hiter začetek (končno povprečje kar 46 km/h) po vedno tveganem dnevu počitka in dež sredi dneva sta bila očitno dovolj, da je Contador napadel na sicer položnem klancu, šest kilometrov pod vrhom edinega prelaza. Rafali so nazadnje najbolj prizadeli prav lanskega največjega tekmeca Andyja Schlecka. Izgubil je minuto in nekaj sekund, a sta z bratom Frenkom še vedno tretja in četrta v skupnem seštevku. Medli napadi Schleckov v Pirenejih so se tako vrnili kot bumerang šele na pragu najtežjih klancev v Alpah. Contador je po štirih padcih in okrevanju kolena znova neulovljivi »Kondor«, le Sanchez in Evans sta mu lahko sledila. Avstralec mu je navzdol na spolzki cesti sicer dal lekcijo vredno treh sekund.

Ozadje je bilo bolj vroče. »To je bila klofuta v obraz,« je nad potezo Contadorja bentil športni direktor Leopardov Kim Andersen. V ponedeljkovem dnevu počitka so strategi v Leopardu razkrivali, da bosta brata Schleck sklenila zavezništvo z Albertom Contadorjem ter da bi tako skupaj napadli največjega tekmeca Cadela Evansa. Bjarne Riis, Contadorjev in lani šef bratov Schleck, je temu le navihano prikimaval. Poteza se je na videz zdela zelo pretkana. Riis pa je očitno držal figo v žepu in mislil nase ter vračal udarec zaradi drugih zadev. Andersen, lani še njegov pomočnik, mu je v letošnji sezoni speljal pol ekipe, da je Riis moral kupiti Contadorja. Zato se je včeraj še bolj zadovoljivo smehljal. »Iskreno povedano nismo pričakovali napada. Contador je to dobro zaigral. Bjarne je za tem, zagotovo. Ve, da nama z bratom ni všeč slabo vreme in spust v takih razmerah. Čestitke, to je lepo naredil,« se je Frank Schleck »zahvaljeval« lanskemu šefu. Vsi že tuhtajo, kaj bo naredili danes od Gapa do italijanskega Pinerola (179 kilometrov, 2840 metrov višinske razlike), čeprav sta glavna prelaza Montgenevre in Sestrier (2035 metrov) daleč od cilja, lumpast pa je Cote de Pramartino (912 metrov) z divjim spustom v cilj. Zagotovo ne bodo vsi mislili na Agnel, Izoard in Galibier, kjer je včeraj celo snežilo.

Infografika Tour de France 2011.