V boju za vrh je Francoz Thomas Voeckler sicer izgubil nekaj sekund, a še naprej zanesljivo vodi.

Kolesarska dirka po Franciji je vstopila v zadnji teden. Po prostem dnevu je bila na sporedu 163 kilometrov dolga etapa, ki sicer ni sodila med najzahtevnejše, toda zaradi vzpona 11 kilometrov pred ciljem in nato spusta, je bila idealna priložnost za napade. "Nimam več dosti časa, da se prebijem naprej, treba bo napasti ob vsaki priložnosti," je aktivno etapo že na startu napovedal Alberto Contador.

In obljubo je tudi držal. Res je, da so favoriti približno 50 kilometrov pred ciljem v beg spustili 13 kolesarjev, nenevarnih za visoke uvrstitve, a v ozadju se je bil ogorčen boj za dragocene sekunde. Napad trikratnega zmagovalca dirke je razredčil skupino favoritov, toda Contador iz te bitke vendarle ni izstopil kot zmagovalec. Nedvomno je največ pridobil Cadel Evans. Ne samo zaradi tega, da je v skupnem seštevku dobil nekaj sekund pred nevarnejšimi tekmeci, ampak tudi zaradi samozavesti. Dokazal je sebi, da je še kako močan, da lahko brani napade in da ga bo v zahtevnejših etapah težko premagati. Čeprav si je sekunde prednosti pred Špancema Contadorjem in Samelom Sanchezom, s katerima je prišel skupaj na gorski cilj, nabral predvsem zaradi spusta.

"Contador je dokazal, da prihaja v formo. Na vzponu je bil najmočnejši, tako da me čaka težko delo. Voeckler se upira, tudi brata Schleck in nekateri drugi še niso rekli zadnje besede. V naslednjih etapah bo res zanimivo. Današnja etapa in dejstvo, da sem premagal Contadorja mi veliko pomeni pred odločilnimi dnevi, a vseeno bodo naslednje etape in vzponi nekaj drugega" je na cilju dejal Evans.

Podobno meni tudi nosilec rumene majice Voeckler: "Še en dan v rumenem, to je bil moj cilj. Za to sem trpel, a izplačalo se je. Definitivno pa Toura ne morem zmagati. Napad Contadorja je bil strašljiv, spet je videti pravi, vsaka čas Evansu in Sanchezu, da sta ga lahko sledila, na srečo pa je bil do konca spust, kjer sem uspel nekaj sekund nadoknaditi."

Vse to se je dogajalo za hrbtom aktualnega svetovnega prvaka Norvežana Thora Hushovda. Kolesar Garmina je namreč s pomočjo moštvenega kolega Ryderja Hesjedala znal odgovoriti na napad Rusa Mihaila Ignatieva, v sprintu pa se je otresel še rojaka Edwalda Boassona Hagna.

"Neverjetno, kaj se mi letos dogaja. Potem ko sem sedem dni nosil rumeno majico, dobil etapo s samostojnim pobegom, mi je še enkrat uspelo zmagati. Taktika ekipe je povsem uspela, vesel pa sem, da sta bila ob meni še dva prijatelja. V šali lahko rečem, da je šlo za državno prvenstvo," se je po deseti zmagi na Touru in tretji letošnji, saj je bil tudi član zmagovalne ekipe v kronometru, smejalo tekmovalcu v mavrični majici svetovnega prvaka.

Od Slovencev je bil spet najboljši Kristijan Koren, z zaostankom osmih minut in osmih sekund je zasedel 70. mesto. Borut Božič (112.) in Grega Bole (125.) sta zaostala 15 minut in šest sekund. V skupni razvrstitvi je Koren na 93. mestu, zaostaja uro, 35 minut in 18 sekund.

Tour pretresla smrt 59-letnega člana tehnične ekipe

Organizatorji kolesarske dirke po Franciji so danes sporočili, da so v neposredni bližini svojega avtodoma našli mrtvega člana tehnične ekipe Patricka Guaya. Truplo 59-letnega Guaya, strica kolesarja Jeroma Pineauja, ki kolesari za ekipo QuickStep, so policisti odkrili v jutranjih urah, nedaleč stran od cilja današnje 16. etape.

Dogodek je dodobra pretresel vse udeležence dirke, organizatorji pa so že izdali obvestilo za javnost. "Globoko sožalje izrekamo Jeromeu, njegovi družini in Patrickovim prijateljem.“ Vzrok smrti nekdanjega profesionalnega kolesarja je neznan, oblasti pa dogodek še preiskujejo.