"Igralski kader bomo sproti še prilagajali. Trener Heikki Mälkiä ima svojo vizijo in predloge, jaz pa sem bolj v vlogi izvajalca in poskušam v največji meri uresničiti njegove želje," pravi predsednik jeseniških hokejistov Slavko Kanalec, ki letos prvič deluje brez športnega direktorja, zato ima še več dela kot običajno, saj se v klubu pozna odsotnost vsakega funkcionarja. To poletje so v Podmežakli podpisali pogodbe s šestimi tujci (pet napadalcev in en branilec), Finec Antti Pussa bo prišel na preizkušnjo, novi obrazi pa so še reprezentant Andrej Tavželj, vratar Gašper Krošelj in branilec Luka Tošič.

Mälkiä ne ločuje Slovencev in tujcev

Pred svežimi obrazi bo v naporni zimi 2011/12 silno težka naloga, saj je skorajda nemogoče poiskati enakovredne zamenjave za zlati trojček Tičar-Jeglič-Sabolič, pa tudi za kapetana in ta hip enega najboljših branilcev pri nas Mitjo Robarja. "Imamo nekaj mladih hokejistov, ki bodo dobili mesto v ekipi, a ne bi bilo pošteno, če bi igralcem, kot je denimo Andrej Židan, na ramena obesili vso odgovornost," razlaga Kanalec, ki se mora pri iskanju okrepitev držati strogih finančnih okvirov. Kot pravi predsednik državnih prvakov, mora trenerja Mälkiäja ravno zaradi tega večkrat spraviti na realna tla, saj ima hladni finski strokovnjak (pre)visoke cilje, vseh pa se ne da uresničiti.

Ko smo Kanalca pred slabega pol leta v intervjuju vprašali, koga od tujcev si želi zadržati v moštvu za novo sezono, je izpostavil Douga Nolana, Erica Wernerja in Marca Cavosieja, vendar je v Podmežakli ostal le prvi. "To je bila trenerjeva odločitev, saj je hotel obdržati izkušenega branilca," pojasnjuje Slavko Kanalec in pušča odprte možnosti za še kakšno okrepitev. Ali so v igri slovenski ali tuji igralci, predsednik ostaja skrivnosten: "Trenerja je treba usmerjati tudi v domači kader, saj ga imamo pri nas veliko. Je pa tako, da Mälkiä niti ne ločuje slovenskih in tujih hokejistov, ampak gleda predvsem na njihovo kvaliteto."

Matjaž Sekelj na dopustu, Olimpija išče enega do dva centra

Skorajda popolno odgovornost pri izbiri novih igralcev za prihajajočo sezono pa ima direktor Tilie Olimpije Matjaž Sekelj, ki je še na dopustu, zato bo novica o nakupu vsaj enega tujega napadalca objavljena v prihodnjih dneh. V Tivoliju sicer želijo kupiti dva centra, a glede na novosti v sistemu tekmovanja si pri zmajih lahko privoščijo nekaj taktiziranja z dopolnitvami med sezono, zato ne bodo sklepali hitropoteznih dogovorov.

Jedro moštva bo s Petrom Šachlom, Tomijem Mustonenom in Johnom Hughom ostalo enako, mogoče je tudi podaljšanje sodelovanja z Mattom Higginsom, a v Ljubljani niso zadovoljni z njegovim krhkim zdravstvenim stanjem, saj se prevečkrat poškoduje. Pogodba je potekla tudi Andreju Hebarju, ki je v navezi s svojim menedžerjem Olimpiji poslal previsoke finančne zahteve. Če ne bi našel primernega kluba, bi Hebar vseeno še lahko spustil svojo ceno, zato ga v Tivoliju še niso povsem prekrižali. Nekoliko drugače je z Damjanom Dervaričem, ki naj bi iskal delodajalce v ZDA, a bo najbrž ostal pod Rožnikom. Nejc Berlisk ima na mizi ponudbo za nastop v četrtem branilskem paru, kapetan Žiga Pance, njegov brat Eric, Boštjan Goličič, Aleš Mušič, Anže Ropret, Matija Pintarič, Aleš Sila, Boštjan Groznik in Igor Cvetek pa imajo še kar veljavne pogodbe.

Poenotenje ljubljanskega hokeja

Dodajmo še, da se je v Tivoliju ob robu sestavljanja konkurenčnega moštva začel smeli projekt povezovanja ljubljanskega hokeja. Znano je namreč, da tako "starejša" kot "mlajša" Olimpija v zadnjem času nista bili v najboljših odnosih, a se ti izboljšujejo. Potekati so namreč začeli pogovori o skupnih aktivnostih na enotni podobi, boljšem marketinškem pristopu, a večjih zaobljub pri obeh klubih še niso storili, da se ne bi prenaglili, kot se je to že dogajalo pred leti. HK Olimpija bi v letošnji sezoni nekoliko resneje vstopila v delo s člansko ekipo, ki bo temeljila predvsem na mladih igralcih, vodil pa naj bi jo selektor mladinske reprezentance Bojan Zajc (Andreju Brodniku so se že zahvalili za sodelovanje). "Pogovori so v teku, a se zaradi dopustov nismo dogovorili še nič konkretnega. Ideja o medsebojnem sodelovanju obeh klubov se mi zdi dobra in sem pripravljen pomagati," nam je z oddiha sporočil Bojan Zajc, ki bi se povezal tudi s Hannujem Järvenpääjem, saj naj bi kar nekaj domačih hokejistov redno dobivalo priložnost za igranje v EBEL.