Japonke niso spadale v najožji krog favoritinj, a na mondial so prišle še z dodatno motivacijo. Želele so ponuditi vsaj nekaj veselja rojakom v domovini, ki se še pobira po spomladanskih uničujočih potresih in cunamijih. "Odkar smo prišle v Nemčijo, smo vedele, da gre pri nas za nekaj več kot le nogomet. Če je naše zmagoslavje pričaralo nasmeh vsaj enemu Japoncu v domovini, smo dosegle naš cilj," je kapetanka Japonske Homare Sawa svetovni naslov posvetila trpečim rojakom. V času finalne tekme je bila na Japonskem ura krepko čez polnoč, a vseeno so bili lokali, kjer se je spremljalo finalno tekmo, nabito polni.

Američanke so skozi večino odločilne partije prevladovale in si pripravile več priložnosti. Dvakrat so tudi vodile, a žilave Japonke se nikoli niso vdale in so grizle do konca. Izenačujoči gol je tri minute do konca podaljškov zabila ravno Homare Sawa, za katero je bilo to peto svetovno prvenstvo. Prvič je na njem igrala leta 1995, nato pa še v letih 1999, 2003, 2007 in letos. "Že 18 let sem članica japonske reprezentance, šele v zadnjem obdobju pa smo se začele zavedati, da lahko postanemo svetovne prvakinje. Že nastop v finalu je uresničitev vseh sanj, končni naslov pa nekaj neverjetnega. Trenutno je zame igranje nogometa čisti užitek," je žarela Homare Sawa.

Pri streljanju enajstmetrovk so bile ameriške igralke povsem brez koncentracije. Očitno je bilo razočaranje, da so zmago spustile iz rok najprej v rednem delu ter nato še v podaljšku. Za njih so bili streli z bele točke kazen, za Japonke pa edina rešitev. "Toliko lepih situacij smo imele, da preprosto ne najdem prave razlage, da nismo slavile z veliko razliko. Ker je šlo za finale, odločajo malenkosti, zato si toliko zgrešenih strelov ne smeš privoščiti. Preprosto te mora doleteti kazen in me smo jo drago plačale," je bila razočarana Švedinja na ameriški klopi Pia Sundhage. Njene varovanke so ob prejemanju srebrnih kolajn oblile solze žalosti. "To bo bolelo še nekaj časa," je bila kratka in jedrnata ameriška napadalka Abby Wambach.

Ena od malenkosti, ki odločajo, se je zgodila tik pred izenačujočim zadetkom Japonske v podaljških. Ameriška vratarka Hope Solo si je ob neposrednem stiku z Japonko Yukari Kingo poškodovala koleni, a je zavrnila podrobno zdravniško pomoč. Žoga je končala v kotu, Solojeva pa je hitro vstala in kljub šepanju dvignila palec, da je z njo vse v redu. Ko je nekaj trenutkov kasneje žoga po predložku iz kota končala za njenim hrbtom, je spoznala napako. "Povsem legitimno bi bilo, če bi prejela zdravniško pomoč, s čimer bi pridobila dragocen čas ob našem vodstvu. Na tak način nisem želela priti do zmage, čeprav se zdaj sprašujem, ali nisem storila napako," je ključno situacijo po tekmi opisala Hope Solo, toda bilo je že prepozno.