Senca borovega gozdička za novogoriško občinsko stavbo je namenjena predvsem najmlajšim in družinam. Drugo prizorišče pa je v senci pod javorji pred domom za upokojence, kjer bodo pripravili tudi glasno branje. "V borovem gozdičku poleg branja knjig, časopisov in revij za obiskovalce načrtujemo tudi animirano pravljico, kreativne delavnice pisanja za otroke in delavnico izdelave cvetličnih šopkov. Obiskala nas bo pesnica Alenka Rebula pa tudi člani društva Humanistov Goriške," je povedala ena izmed organizatork Mateja Zorn. Nekaj posebnega bo zagotovo klepet z mamicama o dragocenosti pravljic pri ohranjanju maternega jezika. Sodelovali bosta Elza Terseglav Badawi, ki živi v ZDA, in Katalonka iz Kanala ob Soči Aurora Calvet Manas.

Prvi teden v avgustu bodo knjižnico pod krošnjami preselili v Kanal ob Soči, kjer vabijo na počitnice ob smaragdni reki. Pravijo, da je branje najlepše tam, kjer šumi reka in plešejo ptički. Tretji bralni otok na Goriškem pa bo konec avgusta v notranjem dvorišču KB centra v Gorici med cvetovi magnolij in palmovimi listi. Po besedah Luise Gergolet bodo prihodnje leto poskušali dogajanje ponuditi tudi italijansko govorečim Goričanom.

Medtem ko bo prireditev v Kanalu v primeru slabega vremena odpadla, pa so v Novi Gorici nadomestni prostor našli pod arkadami novogoriške občinske stavbe, v Gorici pa v prostorih Feiglove knjižnice.