Evropska zastava je od vstopa Slovenije v EU postala del našega vsakdana, saj jo lahko vidimo izobešeno na slovenskih državnih institucijah, krasijo pa tudi tablice naših jeklenih konjičkov. V primeru, sprejetja predloga, ki je bil v Evropskem parlamentu podan minuli teden, pa se zna zgoditi, da bomo modro bandero z dvanajstimi zvezdicami lahko videvali tudi na dresih naših športnikov.

Predlog, ki se je porodil na Odboru za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta, je v večini držav požel pozitivne reakcije, povsem drugače pa so se nanj odzvali na Otoku, saj je tam naletel na burne reakcije.

"Ko sem predlog prebral, nisem vedel ali bi smejal, ali jokal,“ je svoje mnenje na predlog podal angleški evroposlanec iz vrst britanske Nodvisne stranke, znane predvsem po evroskepticizmu in nacionalističnih težnjah, Paul Nuttal. Z njim se je strinjala tudi njegova rojakinja Emma McClarkin iz Konzervativne stranke. "Če se lotite takšnih projektov, boste odgnali ljudi od Evropske unije,“ je prepričana evroposlanka.

Njuna stanovska kolegica iz Nemčije Doris Pack je svoja kolega že okrcala in njuno neodobravanje označila za tipičen britanski skepticizem do vsega evropskega, obenem pa Britancem sporočila, da lahko EU zapustijo kadarkoli, če jih gre evropska zastava tako zelo v nos.

Zamisel je sicer zaenkrat še v fazi predloga in mora iti še čez glasovalno proceduro v Evropskem parlamentu. V primeru, da bo predlog sprejet pa še vedno obstaja velika možnost, da bodo države o evropski zastavi na reprezentančnih dresih odločale po lastni presoji.