V včerajšnji tekmi za tretje mesto, ki več kot za čast in slavo ni veljala, se je Slovencem uspelo pobrati, s čimer so osvojili prvo kolajno v članski konkurenci, če zraven ne štejemo že odličja s sredozemskih iger. "Poraz proti Špancem je bil boleč, saj vsi vemo, kakšne cilje smo imeli. Dan kasneje smo pokazali pravi karakter in kljub slabši motivaciji in dejstvu, da se je bilo težko pripraviti na Romune, smo zdržali skupaj in slavili za nas pomembno tekmo," je povedal podajalec Dejan Vinčić, ki bi kljub utrujenosti veliko raje kot na dopust odšel na kvalifikacije za svetovno ligo.

Precej težav je v polfinalu povzročal začetni udarec, še posebno bombarderju Mitji Gaspariniju, ki je na servisu napravil pet napak. Proti Romuniji je bilo sicer število slovenskih napak še večje kot proti Španiji (14:12), a so slovenski udarci izza osnovne črte predstavljali precej večjo nevarnost. "Ponovno smo našli svojo prepoznavno igro, a je res, da so Romuni slabši tekmec kot Španci," je bil preudaren Alen Šket, ki je včeraj dobil priložnost prav namesto Gasparinija ter bil s 15 točkami prvi strelec Slovenije.

Prvo poglavje za slovensko reprezentanco je sedaj zaključeno, že kmalu pa se bo pričel projekt "evropsko prvenstvo". Izbranci selektorja Veselina Vukovića se bodo ponovno zbrali 1. avgusta v Mariboru, sredi prihodnjega meseca pa bodo gostovali tudi na mednarodnem turnirju v Katarju. "Upamo, da se bo drugi del priprav začel z manj težavami s poškodbami, kot smo jih imeli za evropsko ligo," je Šket predstavil glavno željo vseh fantov, ki so v domovino prispeli že v zgodnjih jutranjih urah.

Evropska liga, polfinale: Slovenija - Španija 2:3 (-24, 23, 19, -17, -12, za Slovenijo so igrali: Čebron, Pajenk 12, Planinc 1, Šket 5, Gasparini 7, Kamnik 13, Plot, Vinčić 2, Jakopin 17, Urnaut 18, Ropret, Čebulj), Slovaška - Romunija 3:0 (14, 26, 19), za 3. mesto: Slovenija - Romunija 3:0 (20, 18, 22, za Slovenijo so igrali: Čebron 1, Pajenk 12, Planinc, Šket 15, Gasparini, Kamnik 7, Plot, Vinčič 3, Jakopin 10, Urnaut 9, Ropret, Čebulj), finale: Slovaška - Španija 2:2 (22, -22, -24, 22)