Za Idrijca Božiča, ki je na 14. mestu zelene razvrstitve, je bila včerajšnja etapa nemara predzadnja priložnost, da popravi niz uvrstitev (8., 8., 13. in 17. mesto). "Še pred vzpetino v cilj, ki je znova nisem poznal zaradi napačnih nasvetov osebja ekipe, sem dvakrat popravljal svoj položaj v koloni ob napačnem trenutku. Vedno takrat, ko so bili na čelu kolesarji HTC in je najbolj letelo. Moral bi počakati in popravljati na vzpenjajoči se cesti, saj sem se počutil močnega," je pripomnil Božič.

Grega Bole je v belo-modro-rdeči majici prvaka s Triglavom kot prvi pribočnik Alessandra Petacchija (Lampre) v zadnjem kilometru zapeljal na čelo in poskušal ohraniti visok ritem, da bi kapitanu omogočil ohranitev dobrega položaja, a je Ale-Jet zmogel le do tretjega mesta. "Rekel je, da je naredil vse, kar je bilo mogoče," je povzel izkupiček Grega Bole.

Mnogi, tudi še vedno rumeni Thomas Voeckler, so bili po Pirenejih veseli ravnine. Ta ima 1 minuto in 49 sekund zaloge pred Frankom Schleckom, 2 minuti in 6 sekund pred Evansom, 2 minuti in 16 sekund pred Andyem Schleckom, 3 minute in 6 sekund pred Bassom. Contadorja (4 minute) je prehitel tudi Samuel Sanchez. Blizu je še vedno tudi Boletov princ Damiano Cunego (4 minute in 1 sekunda). Sobotna etapa s ciljem na Plateu de Beille, Čebelji planoti, šestem klancu dneva, je bila ena najtežjih, kar 4830 metrov "višincev" v 168 kilometrih, a velike turbulence ni bilo. "Nikoli nisem niti sanjal, da se mi bo to zgodilo na prvem touru," Jelle Vanendert, Belgijec iz ekipe Omega Pharma, ni mogel skriti presenečenja, da je v slogu najboljšega hribolazca dneva osvojil prvo veliko zmago prav v taki etapi. Že v prvi pirenejski, 12. etapi je priplezal na Luz Ardiden le za Samuelom Sanchezom (Euskatel), s slednjim pa sta še enkrat izkoristila izenačenost in taktično spogledovanje ter pobrala smetano.

Andy Schleck je za junakom dneva zaostal 46 sekund, drugo šesterico glavnih je le odsprintal. "Nemogoče si je bilo privoziti veliko prednost. Zame je bil klanec premalo strm. Zaradi nasprotnega vetra si je nemogoče privoziti več kot 50 metrov prednosti. A tudi dve sekundi sta dobrodošli " je potožil Andy Schleck, čeprav so mu pomočniki iz Leoparda s požrtvovalnim Jensom Voigtem pripravili sijajno izhodišče za napade, ki sta jih kombinirala z bratom Frankom. Evansu je bil klanec prav tako preveč položen in ni bilo nikjer videti ognjemeta, kot ga je napovedal. S Contadorjem sta le odgovarjala na kratke skoke, zadovoljna, da nista nič izgubila. "Ne morem reči, da sem dober, ker to pomeni zmagati. Upam, da bo tako naslednje dni v Alpah," upa Alberto Contador. Ivan Basso, ki mu je delno kot eden od 23 ubežnikov pomagal tudi Kristijan Koren, se je jezil na počasen ritem na vznožju, potem pa skrbel za enakomeren ritem. Na presenečenje vseh je zdržal tudi Voeckler s pomočnikom Rollandom. "Mene pravzaprav ni niti malo zanimalo, kdo je najmočnejši," je povedal Voeckler in dodal: "V glavi sem imel le branjenje rumene majice. Zdaj kar težko verjamem, da sem še vedno v rumeni. To je kot bi sanjal."

"Mislili smo, da bo današnja etapa bolj nedeljska, mirna, a smo takoj opazili, da bo na ozkih cestah in v vetru ves dan znova kaotično. Tako da smo morali biti ves dan spredaj in varovati Ivana Bassa, da ne bi bilo presenečenja," je včerajšnjo etapo opisal slovenski kolesar Kristijan Koren, ki ima kapetana v zelo dobrem izhodišču po torkovi naslednji etapi. Danes je na touru drugi dan počitka.