Skupaj z Matejem Lovšetom (Uni team) je prepričljivo ubranila naslov iz Kamnika. Troboju Žakljeve, Blaže Klemenčič in Nine Homovec je na jubilejnem prvenstvu veljala posebna pozornost. Trojka trenutno drži celo tretje mesto na lestvici UCI med državami, kar je trenutno nemara tudi najvišje med vsemi olimpijskimi panogami v Sloveniji. Troboj 7., 12. in 40. s svetovne lestvice se je končal v podobnem časovnem razmaku (minuta in 34 sekund, 5 minut in 8 sekund naskoka).

Žakljeva, znova podprta s svojimi številnimi navijači iz Ledin, je ob skupinskem startu s člani, kar se je zgodilo celo prvič po prvem prvenstvu 1992 na Črnem Vrhu, ohranila dober startni položaj. Štiri dame in mladinko Tino Perše so sodniki seveda postavili v prvo startno vrsto. Upravičeno. Prav v Domžalah se je pokazalo, zakaj dekleta sodijo v svetovni vrh. Po sedmih krogih (člani so jih vozili devet) je Žakljeva še vedno držala šesto mesto, za petimi člani in mladinskim prvakom Rokom Korošcem (Calcit), vse tri pa so bile med petnajsterico. "Tudi me vedno malo preračunavamo, kje bi se vozile med člani. Dokazale smo, da smo vrhunske tekmovalke in zakaj je Slovenija tretja," je pripomnila Žakljeva s peto absolutno zvezdico.

Blaža Klemenčič je zares grizla celo uro in pol, vendar se zadnja tekma svetovnega pokala izpred tedna dni v Wildhamu, ko je bil vrstni red obrnjen (osmo in 12. mesto), ni ponovila. Izjave za Dnevnik šestkratna slovenska prvakinja ni bila pripravljena dati kljub šestim prošnjam. "V prvem krogu se nisem znašla. Blaži sem se do četrtega kroga približala na okoli 20 sekund, potem sem naredila kup tehničnih napak. Nisem zadovoljna. V Domžale sem prišla po zmago," je bila brez dlake na jeziku Nina Homovec, prvakinja v letih 2002 in 2003.

Matej Lovše si je privozil tretji naslov (2008, 2010), potem ko je v sedmem krogu pobegnil Lenartu Noču, ki je v dolgi karieri nabral že šest drugih mest, le zmagati mu še ni uspelo.

"Lenart pač ni zmogel več slediti, ko sem napadel na polno. Nisem veljal za velikega favorita, ker sem se preveč posvečal dirkam na cesti, rezultati z MTB pa so bili temu primerno slabi. Vendar sem vedel, da za to progo, ki jo dobro poznam, potrebujem mesec popolne specializacije na gorsko kolo. Na državnem prvenstvu na cesti v Kromberku denimo nisem imel težav slediti Golčerju in Božiču v begu, vendar taktično nimam izkušenj. Z gorskim kolesom dirkam že dvanajst let, potreboval pa sem dosežek za samopotrditev," se je razgovoril 28-letni Matej Lovše iz Litije, ki se je posebej pripravil na prvenstvo tudi z bivanjem v višinskem šotoru.