Čeprav tekma ni odločala o ničemer pomembnejšem, so jo izbranci Veselina Vukovića želeli dobiti. Izpraznjeni po tesnem polfinalnem porazu proti Španiji, so vendarle poskušali iskati motive, da se dostojno poslovijo od tekmovanja, ki jim sicer ni zagotovilo želenega nastopa v kvalifikacijah svetovne lige.

"Tekma je za nas zelo pomembna. Ne samo zaradi dejstva, da lahko osvojimo kolajno, ampak še zaradi nečesa drugega. Pokazala bo, ali ima ekipa poleg nespornega talenta tudi zmagovalni karakter," je veliko željo po uspehu pred tekmo nakazal Vuković, ki pri motivaciji igralcev gotovo ni imel lahkega dela. Po več kot dveh mesecih trdega dela, številnih potovanjih, treningih in tekmah, imajo igralci gotovo v podzavesti počitek, še posebej, ker jim tekma za tretje mesto poleg časti ni prinašala nič posebnega. Tako kot ne Romunom, ki pa v Košice vseeno niso dopotovali s tako velikimi pričakovanji, saj se za kvalifikacije za svetovno ligo niti niso prijavili.

Zakaj, je pokazalo dogajanje na igrišču. Slovenci so bili boljši v vseh statističnih podatkih. Še posebej so bili izbranci Veselina Vukovića tokrat razpoloženi pri začetnih udarcih, s katerimi so povsem razbili tekmečevo obrambo. Nekaj težav so imeli le v prvem delu drugega niza, ki pa jih je s servisi in blokom prepričljivo rešili.

Slovenski selektor je tekmo začel s standardno postavo, le na mestu korektorja je utrujenega Mitjo Gasparinija, ki od pomembnejših igralcev ob Alenu Pajenku v zadnjih dveh mesecih edini ni imel zdravstvenih težav, zamenjal Alen Šket (na koncu so ga razglasili za najboljšega igralca v slovenski vrsti). Uvodnih 1:4 ni obetalo nič dobrega, toda ni minilo veliko časa, ko so Slovenci unovčili kakovostno premoč in z delnim izidom 5:0 prešli v vodstvo. Z zanesljivo igro, ki ji je v napadu ton dajal kapetan Tine Urnaut, so jo kmalu še povečali (16:11, 20:14). Tudi kratkotrajna kriza po visokem vodstvu, pokazala se je z delnim izidom 0:3 in po kateri je Vuković zahteval pol minute odmora, ni ogrozila vodstva z 1:0.

V drugem nizu se je pokazalo tisto, kar si je strokovno vodstvo pred tem turnirjem najbolj želelo odpraviti. Spet so se pojavila nihanja, veliko je bilo napak, veliko pa tudi vrhunskih potez. Romuni so vodili z 10:7, s serijo odličnih servisov Vida Jakopina, ki je imel seveda tudi pomoč soigralcev, je prišlo do delnega izida 5:0, a nato je milo za drago vrnil tekmečev korektor, edini vrhunski igralec v njihovi vrsti, Adrian Gontariu, ki je balkansko ekipo spet vrnil v vodstvo. A ne za dolgo. Po izidu 16:16 je je serija odličnih servisov uspela še Urnautu, vodstvo 20:16 pa je bilo ob dobrih začetnih udarcih Pajenka dovolj za 2:0.

Še najlažje delo - sam izid tega ne kaže, ker je prišlo do nekoliko prehitrega zadovoljstva, je imela slovenska vrsta v tretjem nizu, v katerem je vodila od začetka do konca, čeprav servisi niso bili več tako prepričljivi. Zato pa je v pravem času deloval blok, trdna pa je bila tudi obramba, se pravi, da je do zmage prišli z igro, ki je njen zaščitni znak, za katerega za razliko od Špancev Romuni niso našli orožja.