Raziskovalci ameriške univerze v St. Louisu so na podlagi šest mesecev trajajoče raziskave, ki je zajela 125 ljudi, ugotovili, da osebe z oblogami v možganih, značilnimi za Alzheimerjevo bolezen, padejo kar petkrat pogosteje kot zdravi opazovanci. Strokovnjaki zato ljudem, ki pogosto brez razloga padajo, priporočajo testiranje za zgodnje znake demence.

Obetavni so tudi rezultati študije znanstvenikov avstralske nacionalne agencije za znanost. Ti so pokazali, da bi bilo mogoče bolezen v zgodnji fazi odkriti tudi s pomočjo pregleda očesne mrežnice. Pregledi žil mrežnice pri 110 opazovancih nakazujejo, da lahko spremembe širine žil na mrežnici pričajo o nastanku oblog na možganih.

Ne glede na spodbudne rezultate študij pa znanstvenike čaka še veliko dela, preden bodo njihova dognanja lahko začeli uporabljati v praksi. Obe raziskavi sta namreč zajeli razmeroma majhno število bolnikov, zato rezultati še niso najbolj zanesljivi, še poroča AP.

Že zdaj je sicer s pomočjo biopsije možganov zametke Alzheimerjeve bolezni mogoče odkriti več kot desetletje pred pojavom problemov s spominom. A ker so tovrstni pregledi zelo dragi in zapleteni, znanstveniki iščejo bolj praktične načine zgodnjega odkrivanja bolezni, še poroča AP.

Za Alzheimerjevo boleznijo, ki je najpogostejša oblika demence, trpi več kot 35 milijonov ljudi po vsem svetu.