Najvišje na svetu letos, 4,78 m, je Nemka Martina Strutz skočila 12. julija v Karlsruheju. S 4,61 m je osma na svetovni lestvici slovenska rekorderka Tina Šutej; največ doslej je zmogla 14. maja v ameriškem mestu Athens.

Devetindvajsetletna Isinbajeva se je vpisala v svetovno športno zgodovino po dveh olimpijskih naslovih leta 2004 v Atenah in leta 2008 v Pekingu, postavila je 27 svetovnih rekordov in obenem kot edina atletinja doslej preskočila magično mejo petih metrov. Po kopici najžlahtnejših odličij na velikih tekmovanjih je leta 2009 na svetovnem prvenstvu v Berlin ostala brez rezultata, lani pa je na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Dohi osvojila šele četrto mesto.

Zato se je odločila, da prekine tekmovalno kariero. Letos je sicer že nastopila v dvoranski sezoni in preskočila 4,85 m, nato pa zaradi bolezni na dvoransko EP ni tekmovala. V pripravah na letošnje svetovno prvenstvo v Daeguju (od 27. avgusta do 4. septembra), kjer bo naslov branila Poljakinja Anna Rogowska, bo nastopila v italijanskem Lignanu (18. julija) in švicarskem Luzernu (21. julija).