Markovičeva je bila najboljša Slovenka v kvalifikacijah na devetem mestu, Grosova pa je z 19. mestom še ujela nastop med dvajseterico najboljših v polfinalu.

V Arcu je prvenec na svetovnih prvenstvih doživela Mateja Hohkraut, ki je tekmovanje sklenila na končnem 31. mestu. V petek sta nastope že v kvalifikacijah končala Jernej Kruder na 25. mestu in Jure Bečan na 49. Polfinale in finale v obeh konkurencah bo na sporedu v nedeljo. Slovenke in Slovenci na SP v balvanskem plezanju še niso stali na zmagovalnem odru in za razliko od težavnosti lovijo prvi svetovni naslov v tej panogi.

"Z nastopom in s plezanjem sem zadovoljna. Po Chamonixu mi je, kot kaže, uspelo preklopiti s težavnosti na balvane, jutri pa upam, da bom naredila še večji preklop in še veliko bolj tvegala, ker bodo, sem prepričana, bolderji to tudi zahtevali," je po kvalifikacijah povedala Markovičeva, ki je bila na zadnjem SP pred dvema letoma na Kitajskem v tej panogi četrta, kar je njena najboljša uvrstitev doslej na SP.

"V naši skupini je bilo kar nekaj presenečenj. Nekaterih deklet, ki so preplezala vse balvane, prej nismo zasledili. Bolderji so bili zelo raznoliki, vseeno pa zame dovolj lahki in so predstavljali mešanico dinamičnega in tehničnega plezanja. Marsikateri, ki fizično ni tako zelo močna, je uspelo preplezati vse balvane, marsikatera, telesno bolj pripravljena, pa se ni najbolje znašla v teh postavitvah," je še razmišljala Markovičeva, ki je preplezala vseh pet balvanov v devetih poskusih.

V isti skupini kot Markovičeva je plezala debitantka Hohkrautova, ki je rešila dva balvanska problema v dveh poskusih, preostali trije pa so predstavljali prevelik zalogaj. "Rezultatsko nisem bila obremenjena. Zelo veliko mi pomeni, da mi je uspelo ohraniti trezno glavo, da sem šla bolderje napadati in da se nisem ustrašila tekme. Ko bom temu dodala še nekaj več izkušanj, pa bo prišel tudi prvi polfinale," je bila s svojim prvim prvenstvom zadovoljna 21-letna tekmovalka iz Rimskih Toplic, ki plezalsko kilometrino nabira v plezalnem klubu Laško.

Hohkrautova je minulo sezono osvojila prvo mesto v skupnem seštevku državnega prvenstva v balvanih: "Balvani v Arcu so bili drugačni od tistih, ki sem jih navajena, in vsaka tekma mi da nove izkušnje. Fizično sem dobro pripravljena, manjkajo mi izkušnje in tisti specifični gibi, ki jih nimam možnosti trenirati na domači steni. Upam, da bom v prihodnje nastopila na čim več tekmah in da se bom lahko čim bolj izpolnila na takih balvanih."

Tretja Slovenka v kvalifikacijah balvanov Natalija Gros je nastopala v drugi skupini, v kateri nobena od tekmovalk ni preplezala vseh balvanov. Tekmovalke so bile razdeljene v dve skupini in so plezale različne balvane, iz vsake od kvalifikacijskih skupin pa se je v nadaljnje tekmovanje uvrstilo po deset tekmovalk. Grosova je preplezala tri balvane v petih poskusih, kar je še zadostovalo za polfinale.

"Zelo je šlo na 'knap'. V nobenem trenutku pred tekmo nisem podvomila, da se ne bom uvrstila v polfinale, nato pa sem bila na robu izpada, z nekaj športne sreče pa se je koncu tako izšlo, da sem pristala pred tisto črto," je razmišljala Grosova, ki tekmuje na svojem zadnjem SP, konec sezone se namerava namreč tekmovalno upokojiti.