Novoizvoljena sodnica je pred poslanci že prisegla, da si bo prizadevala za ustavnost in zakonitost ter za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Poslancem se je tudi zahvalila za zaupanje. "Precej očitno je, da me čaka nova dolžnost, upam, da ji bom kos," je še dejala po izvolitvi.

Dunja Jadek Pensa bo na ustavnem sodišču nasledila Jožeta Tratnika, ki mu je sicer mandat potekel že maja, a moral funkcijo opravljati do izvolitve novega sodnika. Mandat ustavnih sodnikov traja devet let, funkcijo pa lahko opravljajo če en mandat. Z izvolitvijo Jadek Pensove bo imelo ustavno sodišče prvič v zgodovini večinsko žensko sestavo, saj ga bo sestavljalo pet žensk in štirje moški.

Vrhovno sodnico Dunjo Jadek Pensa je za ustavno sodnico predlagal predsednik republike Danilo Türk. Poziv za zbiranje predlogov kandidatov za ustavnega sodnika je Türk objavil sredi aprila, potem ko DZ konec marca za ustavnega sodnika ni potrdil rektorja primorske univerze Rada Bohinca. Na poziv je prispelo šest predlogov, a se predsednik republike ni odločil za nobenega izmed kandidatov, pač pa predlagal Jadek Pensovo.

Kot je danes pojasnil Uroš Krek iz urada predsednika republike, se je Türk za Jadek Pensovo odločil po temeljiti preučitvi prispelih predlogov ter razgovoru s strokovnjaki in poslanskimi skupinami. Jadek Pensova ima po njegovih besedah visoko stopnjo strokovnosti in osebne integritete, zato bo pomembno prispevala k delovanju ustavnega sodišča.

Da bodo kandidatko podprli, so že pred današnjim glasovanjem napovedali poslanci SD, LDS, Zares, DeSUS, SNS ter nepovezani poslanci. Danes pa je stališče poslanske skupine SD predstavil Miran Potrč, ki je prepričan, da ima Jadek Pensova "briljantno" pravosodno kariero in vse potrebne lastnosti za to funkcijo. Tudi Ljubo Germič je v imenu poslancev LDS ocenil, da ima kandidatka široke strokovne kvalitete, bogate delovne izkušnje in odlične osebnostne lastnosti.

Podporo pa so Jadek Pensovi odrekli v SDS. Kot je dejal Jože Tanko, se namreč ne morejo izogniti občutku, da gre za "favoriziranje odvetniškega lobija", ki bo lahko dobil še neposreden vpliv na odločitve ustavnega sodišča. Opozoril je tudi, da je v SDS niso udeležili posveta pri predsedniku republike, ker so "na lastni koži občutili njegov dvoličen pristop".

Dunjo Jadek Pensa je za ustavno sodnico leta 2007 predlagal tudi nekdanji predsednik Janez Drnovšek, vendar jo je državni zbor zavrnil s 26 glasovi za in 40 proti.

Vrhovna sodnica Dunja Jadek Pensa je bila rojena leta 1959 v Ljubljani. Leta 1983 na Pravni fakulteti v Ljubljani diplomirala, štiri leta kasneje pa opravila pravosodni izpit. Leta 1988 je opravila magistrski študij, leta 2007 pa na isti fakulteti še doktorsko delo z naslovom Varstvo znamke izven okvira načela specialnosti.

V letih 1986 in 1987 je bila pripravnica pri Višjem sodišču v Ljubljani, leta 1988 pa strokovna sodelavka pri Temeljnem sodišču v Ljubljani. Med letoma 1988 in 1995 je bila strokovna sodelavka pri Vrhovnem sodišču RS. Tam je med drugim poročala na sejah senatov civilnega oddelka, na razširjenih sejah civilnega oddelka in na občnih sejah vrhovnega sodišča.

Leta 1995 pa je bila izvoljena na mesto okrožne sodnice, dodelili so ji delo na vrhovnem sodišču. Med 1995 in 1997 je bila okrožna sodnica na gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, kjer je med drugim vodila izobraževanja strokovnih sodelavcev, leta 1997 pa je bila imenovana na mesto višje sodnice pri Višjem sodišču v Ljubljani. Tam je vodila specializirani senat za gospodarske spore s področja intelektualne lastnine. Bila je članica personalnega sveta, med junijem 2006 in junijem 2007 pa tudi njegova predsednica.

Leta 2004 je bila imenovana na položaj višje sodnice svetnice, leta 2008 pa na mesto vrhovne sodnice na gospodarskem oddelku vrhovnega sodišča.