V poslanski skupini SD poudarjajo, da je funkcija predsednika DZ preveč resna in odgovorna, da bi z njo ravnali tako, kot narekujejo dnevnopolitične razmere ali apetiti nekaterih, je na današnjem informativnem pogovoru z novinarji v DZ povedal Kumer.

Poudaril je, da bodo v SD državotvorni in odgovorni ter se skupaj s pričakovano večino v DZ dogovorili, kdo bo po odstopu sedanjega predsednika DZ Gantarja, ki je za september napovedal odstop, to funkcijo prevzel.

Na vprašanje, ali se že pogovarjajo o predlogu za Gantarjevega naslednika pa Kumer odgovarja, da smo "predčasno zastavili vprašanje, saj je za to še čas". Najprej se mora po njegovih besedah "zgoditi dostop, ki ga je Gantar najavil. Ko bo odstopil, začne teči čas, da lahko kdo sploh reagira na to".

Dokler Gantar ne odstopi, pa po ocenah vodje poslancev SD še vedno obstaja možnost, da "prevladajo kakšni drugi razlogi in izpelje svoj mandat do konca. Predčasni ali redni". Pomembno je, pravi Kumer, da vse procedure v DZ septembra in oktobra normalno stečejo. Zato bi bilo po njegovih besedah dobro, da bi bile razmere stabilne.

Na vprašanje, ali bi bil SD mesto predsednika DZ pripravljen odstopiti LDS, odgovarja z besedami, da mora biti naslednik DZ stvar dogovora. Nepošteno je, "da se to vse prelaga na SD kot na največjo koalicijsko ali parlamentarno stranko". "Predsednik DZ je prvi med enakimi in DZ ni koalicijski," poudarja Kumer. Zato tudi nimajo "nobenih težav, da je predsednik DZ lahko iz opozicije".

V SD sicer obžalujejo odločitev Gantarja ter jo še vedno ocenjujejo kot slabo "z vidika državotvornosti in prehodno izkazanega zaupanja poslancev".

V Zares odgovarjajo, da je Gantar odstopil na odgovoren način, saj je odstop napovedal vnaprej in tako preprečil, da bi državni zbor ostal v poletnih mesecih brez predsednika. "V Zares upamo, da so v SD to napoved odstopa vendarle vzeli resno in ne bodo - tako kot ob naši napovedi izstopa iz vlade in koalicije, če ne pride do rekonstrukcije vlade - kalkulirali, da bi se ta odločitev lahko spremenila. Če bi zaradi takšnih kalkulacij državni zbor v septembru ostal brez predsednika, bo odgovornost za to v prvi vrsti SD-jeva," so zapisali v sporočilu za javnost.

O ustavnem zakonu, s katerim bi določili točen datum rednih parlamentarnih volitev in je po besedah premiera Boruta Pahorja že pripravljen, pa po Kumrovih besedah morajo doseči konsenz v DZ, saj je to stvar vseh parlamentarnih strank.

Toda namen spremembe tega ustavnega zakona je prav določitev fiksnega datuma rednih volitev, ne pa datum predčasnih volitev, poudarja Kumer. Ne strinja se namreč s tem, da bi z ustavno spremembo reševali trenutni politični položaj ali skrajševali mandat te vlade. Če že posegamo v ustavo, naj to po njegovih besedah velja za naprej, dogovor o predčasnih volitvah pa je vedno možen.