Domačin Gregor Kokalovič (Krka, 10,48) je pred Maticem Osovnikarjem (Mass, 10,51) zmagal na 100 m, na 200 m pa je bil prvi Jan Žumer (Mass, 21,10) pred Kokalovičem (21,12) in Osovnikarjem (21,14). Američan Brent LaRue se je prav na stadionu prvič predstavil kot slovenski državljan in zmagal na 400 m s 47,46.

Tina Šutej, slovenska rekorderka v skoku s palico, je imela veliko težav z zaletom že na ogrevanju, zato se je odločila, da sploh ne bo nastopila na mitingu. V metu diska je zmago slavil Madžar Lajos Kurthy (20,09) pred Miranom Vodovnikom (Almont Slovenka Bistrica, 18,40). Kurthy je dosegel tudi najboljši izid mitinga po mednarodnih tablicah, drugega pa Mohamed Samimi iz Irana v metu diska (63,25 m). Barbara Špiler (Brežice) je bila prva v metu kladiva (65,48 m), v skoku s palico pa je bil najboljši Andrej Poljanec (Krka, 5,00).

Kolaričeva je bila tokrat daleč od norme za SP (6,65 m). Največjo daljavo je dosegla v prvi seriji, nato svojega dosežka ni več popravila. Kljub temu je ugnala Bolgarko Magdaleno Histovo (6,14 m). "Bilo je zelo vroče in obenem malo tekmovalk, tako da sem imela zelo malo premora med posameznimi skoki. Poleg tega mi tudi tekmovališče v Novem mestu ne leži, zelo blizu doskočišča je med drugim že hribček na obodu stadiona. Upam, da bom imela več sreče na naslednji tekmi na Madžarskem," je dejala Nina Kolarič. Po uvodnem skoku je imela tri prestope, končala pa je s 6,16 in 6,15 m.

Veitova, ki se je poškodovala na ekipnem evropskem prvenstvu v Turčiji, je po slabem mesecu dni prvič tekmovala, kljub temu pa s časom ni bila zadovoljna. "Po poškodbi sem kar malo z žalostjo hodila na treninge, saj sem bila prej dobro pripravljena in se je vse skupaj kar vleklo. Sedaj sem zdrava. Upam, da bom kmalu prišla v staro formo in ulovila normo za SP," si je zaželela Sabina Veit. Slednja na 200 m ni tekla, ker bi si lahko v zavoju obnovila poškodbo, zmagala pa je Hrvatica Sandra Parlov (24,32) pred Merlene Ottey (Mass, 24,64).

Osovnikar je v kvalifikacijah na 100 m tekel najhitreje med vsemi (10,56), čeprav je veter pihal v prsi (-0,9 m/s), v svojih skupinah pa sta bila prepričljivo prva tudi Žumer (10,80) in Kokalovič (10,86). Slednji je bil nato najboljši v finalu, na še enkrat daljši razdalji pa je Žumer zadržal prednost in se veselil zmage v najmočnejši slovenski konkurenci. Normi B za SP - 10,25 in 20,70 - sta bili tokrat nedoseženi.

Zmaga v slovenskem troboju ni bil osnovni cilj Žumra. "Želel sem si, da bi se vsaj bolj približal normi. Toda vročina in veter v prsi tega nista dovolila. Na 200 m pa sem zdržal ritem v drugi polovici in ubranil zmago. Drugi del je bil tokrat boljši del mojega teka, na prejšnji tekmi v Mariboru pa prvi del. Želim si, da bi na naslednji tekmi združil oba teka v celoto," je dejal Jan Žumer, Gregor Kokalovič pa je ocenil, "s tekom na 100 m sem zadovoljen, čeprav zaradi pogojev izid ni bil dober. Poleg tega sem se prejšnji teden poškodoval in nisem nič treniral. Sedaj se počutim dobro in tudi hiter sem. Upam, da bo bolje na naslednjih tekmah."

La Rue je poročen z nekdanjo slovensko teniško igralko Ano Jerman in dobro leto živi v Sloveniji, njegova glavna disciplina pa je tek na 400 m ovire. "Prvič sem nastopil kot Slovenec, vendar nisem zadovoljen. Pričakoval sem boljši izid. Boljše rezultate sem že dosegal, bila je nekakšna blokada... Moram se bolje pripraviti, da bom bolje predstavljal Slovenijo. Prvič sem za Slovenijo nastopil v Novem mestu, poročil sem se na Otočcu, ženin oče pa je tudi doma iz teh krajev, zato je ta kraj zame še toliko bolj domač," je povedal Brent LaRue.

Po poškodbi se je ponovno na tekmovališča vrnil Miran Vodovnik, slovenski rekorder v suvanju krogle. "Operacija je edina stvar, ki je pri meni letos uspela. Komolec me ne boli, vendar sem si pred tem zaradi poškodbe obrabil še ramo. Kljub temu se je moj rezultat dvigal na 19,50 m, potem pa sem si prejšnji teden zlomil prst na nogi. Prišel sem na povabilo Igorja Primca in sem nastopil s prilagojeno obutvijo. Moj glavni cilj je nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto, tudi na SP letos pa bom skušal doseči največ, kar je mogoče."

Naslednja slovenska velika nagrada, zadnja pred avgustovskim državnim prvenstvom v Kopru, bo 27. julija v Ljubljani.