Grško finančno ministrstvo je odločitev sprejelo s presenečenjem. "Osupljivo je, da se je Fitch zdaj odločil za spremembo bonitetne ocene, saj bo nov program pomoči Grčiji s strani EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) začel veljati pred 15. septembrom, ko bo opravljeno novo izplačilo Grčiji," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na zadnja znižanja pa so se odzvali tudi v evropski komisiji. Po besedah tiskovne predstavnice Pie Ahrenkilde Hansen v EU odločitev "obžalujejo" in omenjene poteze v tem času "preprosto ne razumejo". Napovedali so tudi ukrepe za zmanjšanje odvisnosti Evrope od mnenj agencij, pozvali pa so celo k premisleku o prepovedi bonitetnega ocenjevanja držav na območju evra, ki prejemajo mednarodno finančno pomoč.

Pri Fitchu se pred obtožbami branijo z utemeljitvijo, da znižanje odraža odsotnost novega, kredibilnega programa EU in IMF za reševanje Grčije. Po njihovem mnenju se je povečala tudi negotovost glede vloge zasebnih upnikov v bodočem financiranju, obenem pa so se poslabšale grške makroekonomske napovedi.

Grški javni dolg naj bi po julijskih napovedih ECB najvišjo raven dosegel leta 2012, med 160 in 170 odstotki BDP, do leta 2020 pa naj bi padel na okoli 130 odstotkov BDP. To bo izvedljivo le, če bo Grčija uspešno izpeljala fiskalno konsolidacijo, privatizacijski program in ambiciozne strukturne reforme, ki so pogoj za 110 milijard evrov vredno pomoč EU in IMF. A Grčija okreva počasneje od pričakovanj, zato IMF ocenjuje, da bi v izogib bankrotu kljub odobrenim novim tranšam posojila potrebovala še dodatne 104 milijarde evrov pomoči.