Olimpijski zmagovalec je odlično izkoristil spogledovanje velikih favoritov ter ob pomoči Belgijca Jalla Vanenderta (Omega Pharma) z zgodnjim napadom v zadnjem vzponu prve in nemara najtežje etape na Touru privozil minimalno prednost pred Vanendertom in Frankom Schleckom, ki je zdaj v najbolj ugodnem položaju za skupno zmago v Parizu. Starejši od bratov si je z izmeničnimi napadi privozil še 20 sekund naskoka pred Ivanom Bassom (Liquigas), Cadelom Evansom (BMC) in bratom Andyjem (Leopard), 25 pred Damianom Cunegom (Lampre), 33 sekund pred največjim rivalom Albertom Contadorjem (Saxo Bank) ter le 40 pred Thomasom Voecklerjem (Europcar), ki je tako na francoski državni praznik dan Bastilje v nasprotju s pričakovanji ubranil rumeno majico še vsaj do sobote. Frank Schleck zaostaja 1:49.

Sanchez, lani četrti na Touru, je bil zaradi zaostanka iz ravninskih etap v zadnjem klancu manj na očeh, ob tem pa je imel pred svojimi ognjevitimi navijači daleč največji motiv. "Za vse nas je bila to pomembna etapa in zelo čustvena. Za to sem žrtvoval več kot kadar koli prej. Izplačalo se je," je priznal Sanchez, saj se je na vzponu, kjer je njegov rojak Laiseka pred točno desetimi leti priboril prvo zmago za ta klub na Touru, zbrala velika množica ljudi. "Mi smo skromna ekipa, s kolesarji Baski, in taka zmaga je za nas vredna celotne sezone," je pojasnil Samuel, zdaj tudi v pikčasti majici najboljšega hribolazca.

"Vesel sem, da sem se motil," so bile prve Voecklerjeve besede. Pričakoval je, da bo kljub državnemu prazniku, ki ima za vse Francoze poseben pomen, najbolj prestižno majico izgubil. "Vseeno sem se boril ter vseskozi verjel, da mi nemara le uspe. Navdih je bil tudi praznik," je priznal Voeckler. Njega oster ritem, ki so ga že na Tourmalet narekovali možje Leoparda, predvsem Cancellara in Voigt, kot večino preostalih ni dotolkel. Zaradi slednjih so tudi propadli poskusi ubežnikov. Šesterica se je podala v beg že na začetku 211 kilometrov dolge etape, kjer je bilo sprva v sončnem dnevu še 130 kilometrov ravnine. Kreuziger, Hoogerland in Chavanel pa ob prvi strmini, a niso vzdržali. V zadnjih 80 kilometrih sta bila dva prelaza, La Hourquette (1540 m visoko) in Tourmalet (2115 m), ter ciljni vzpon na Luz Ardiden (1715 m). Skupaj več kot 3500 metrov višinske razlike.

Seveda je bilo največ pozornosti usmerjene na Alberta Contadorja, ki lovi kar debel zaostanek, zato so vsi pričakovali tudi njegove napade, a so iz prve bitke ostali rivali dobili še nekaj sekund. "Vsi smo bili še malce previdni. Schlecka sta dobro napadala, Frank je bil očitno močnejši. Vseeno sem zadovoljen. Vsak dan se počutim bolje. Še vedno moje koleno ni najboljše," je svoje pojasnil Contador. Z novim padcem Andreasa Klodna je bil še en šok dan za RadioShack. Vsi trije Slovenci so veseli, da so preživeli, vsi v "grupettu" (skupina, op. p.), z zaostankom 33 minut. Boletu in Korenu je bilo že v posebno veselje, da sta Cunego in Basso ostala v igri za sam vrh.