V Ostravi bodo tekmovali Marko Špiler (Brežice, krogla), Liona Rebernik (Štajerska, 200 in 400 metrov), Kaja Glavač (troskok), Špela Hus (Kladivar, krogla), Bernarda Letnar (Domžale, kopje) in Živa Klarer Rebec (Kladivar, kopje). Ekipa je nekoliko okrnjena, je pojasnil Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije.

Zaradi zdravstvenih razlogov je trojica uspešnih atletinj odpovedala nastope. Maja Bratkič (troskok) ima poškodovano hrbtenico, Sara Strajnar (100 metrov) ima lažjo poškodbo stegenske mišice, Maja Mihalinec (100 metrov) pa težave s ščitnico. Na Češkem bi lahko vse tri posegle visoko, če bi bile zdrave, zdaj pa ne bo mogla nastopiti niti štafeta 4 x 100 metrov. "Cilj ekipe je kljub temu nespremenjen, ena do dve finalni uvrstitvi," je napovedal vodja reprezentance Robert Teršek.

Letnarjeva je napovedala finalni nastop, saj je letos že nekajkrat metala dlje kot 54 metrov, uvrstitve v finale pa si želi tudi Klarer-Rebčeva. Špiler načrtuje v kvalifikacijah daljavo blizu 18 metrov, kar je že presegel (18,24 metrov) in kar bi mu na EP zagotovilo finalni nastop. Husova načrtuje izboljšanje osebnega rekorda, kar se ji je letos izmaknilo. Rebernikova je začela študirati medicino in je sprva celo razmišljala, da bi predčasno končala športno pot. Odločila se je drugače in letos izboljšala osebne rekorde, zato upa, da bo na EP uspešna na 400 metrov, njeni prvi disciplini prvenstva. Glavačeva je prav tako letos že izboljšala osebni dosežek, kar ji je uspelo za skoraj pol metra (13,20 metra). Upa, da bo na Češkem ponovila ta dosežek.

V ekipi bo fizioterapevtka Darja Šoba, ki se je vrnila iz Lilla v Franciji, kjer je na mlajšem mladinskem SP pomagala pri poškodbi vratu Rennerja. Ta je nato v nedeljo osvojil naslov mladinskega prvaka. "Na SP sem šel s tretjim mladinskim izidom na svetu in sem načrtoval medaljo. Po kvalifikacijah sem bil zelo samozavesten. Kljub težavam z vratom in posledično roko pa sem bil v finalu uspešen in sem te malenkosti premagal. V živčnem finalu je na višini 4,95 metra odpadla kopica tekmovalcev. Četverica se nas je potem borila za medalje, na 5,15 metra pa sem že osvojil najmanj bron. Hotel sem narediti že več in to mi je uspelo. Zame je bilo najlepše poslušati Zdravljico na prvi stopnički," je spomine na Lille strnil 17-letni Robert Renner. Njegov vzornik je Sergej Bubka, velika želja pa izboljšanje Ukrajinčevega svetovnega rekorda. šr, sta