Nova KBM, Probanka, Probanka Leasing in Poštna banka Slovenije (PBS) imajo namreč priznanih za kar 25 milijonov evrov ločitvenih pravic, druga največja banka v državi pa bo skušala od Stavbarja Gradnje izterjati več kot 17 milijonov evrov. Kot je znano, je pogojno priznanih terjatev (večinoma zadržana sredstva podizvajalcev) še za 4,87 milijona evrov, 168 bivših zaposlenih pa je skupaj s pokojninsko blagajno prijavilo več kot milijon evrov prednostnih terjatev za plače in odpravnine. Stečajno maso mariborskega gradbinca bodo praznili tudi visoki stroški postopka. Stečaj družbe bo sicer stal slabega pol milijona evrov. Toliko stroškov je v postopku, ki naj bi se končal septembra 2013, predvidela upraviteljica Marina Marinc Pilej. Tako ostaja vprašanje, koliko denarja bo sploh še ostalo za poplačilo navadnih upnikov, ki zahtevajo plačilo skoraj 20 milijonov evrov.

Gradbinec, ki sta ga vse do spodletele prisilne poravnave januarja letos lastniško obvladovala Tomislav Temnik, tudi direktor, ter Tomaž Ročnik, je še konec lanskega leta po podatkih prejšnjega vodstva izkazoval za 29 milijonov evrov sredstev, razlika med premoženjem in dolgovi pa je znašala "le" nekaj več kot 22 milijonov evrov. Vseeno pa otvoritvena bilanca Stavbarja Gradnje iz 25. januarja letos razkriva, da je razlike za visokih 62 milijonov evrov, če upoštevamo zgolj priznane terjatve, pa je "luknja" velika kar okoli 33 milijonov evrov.

"Večino premoženja predstavljajo nepremičnine (zemljišča in zgradbe), ki so v Mariboru, Rušah, Gornji Radgoni in Lendavi v skupni likvidacijski vrednosti 11,2 milijona evrov," je navedla Pilejeva. Družba ima še za pet milijonov evrov terjatev do kupcev, od česar je slab milijon pobotan z obveznostmi, pol milijona evrov pa predstavljajo zadržana sredstva za dobro izvedbo del in garancije. Stavbar Gradnje ima tudi za slabe tri milijone evrov deležev v podjetjih Ruše Turizem, Velt Stavbar in drugih ter delnic Probanke, Nove KBM in investicijske kupone Probanke globalni naložbeni sklad.