Slovenski kolesarji današnje deževne etape niso končali med najboljšimi; spet je bil še okoli 300 metrov do cilja v zelo dobrem položaju Borut Božič (Vacansoleil), a ga je eden od kolesarjev ekipe Sky, ki je odnehal s sprintom, stisnil ob ograjo in mu zaprl pot, tako da je bil 23. V času zmagovalca je poleg Božiča na 84. mestu današnjo etapo končal tudi Kristijan Koren (Liquigas), medtem ko je bil Grega Bole (Lampre) z zaostankom minute in pol tokrat 142.

"Zame je zelo pomembno, da sem z današnjo zmago prišel tudi do zelene majice za najboljšega kolesarja po točkah; to je zame najlepša majica na svetu. Seveda jo bom skušal zadržati vse do Pariza, vse bom podredil temu," je po zmagi povedal 26-letni Cavendish, ki je skupno osvojil že 18. etapno zmago na dirki po Franciji, in dodal: "Že po včerajšnjem porazu v zadnjih metrih sem se trdno odločil, da bom danes napadel na vso moč. Vesel sem, da mi je uspelo maščevanje."

Po enajsti etapi se razmere na vrhu skupnega seštevka Toura niso spremenile; v rumeni majici vodilnega je še vedno Francoz Thomas Vöckler (Europacar), ki je etapo končal z vsemi drugimi kandidati za skupno vodstvo in tako zadržal 1:49 minute prednosti pred Špancem Luisom Sanchezom (Rabobank), tretji pa Avstralec Cadel Evans (BMC).

Čas je za Pireneje

V dvanajsti etapi letošnjega Toura, 209 km dolgi preizkušnji od Cugnauxa do Luz-Ardidena, se bo boj za rumeno majico šele dodobra razplamtel. Gorska etapa s startom v nižini in s ciljnim vzponom na 1715 m nadmorske višine v Pirenejih bo velik zalogaj za vse kolesarje in konkurenca se bo gotovo razredčila, napovedujejo strokovnjaki. Na plan bodo prišli vsi največji favoriti in pravi boj za rumeno majico med Špancem Albertom Contadorjem, Luksemburžanom Andyjem Schleckom in Evansom se bo dokončno razplamtel.

Niti vodilni na dirki Vöckler ne verjame, da bo na cilju dvanajste etape lahko zadržal majico vodilnega: "Za nas je bila že današnja etapa precej stresna in veseli smo, da nam je rumeno majico uspelo zadržati. Če jo bomo jutri izgubili in po mojem jo bomo res težko zadržali, bomo vedeli, da smo dali vse od sebe. Če sem iskren, sam pričakujem, da bom jutri majico predal."