Sobotni del je namenjen kulturi, nedeljski pa kulinariki, kulturni dediščini in zabavi. Tako bo v soboto, 16. julija, zvečer v Grajskem vrtu v Ozeljanu nastopil znani igralec, Matjaž Javšnik, ki bo zaigral avtorsko monokomedijo Od boga poslan. V tem "zelenem srcu Ozeljana", kjer med več sto let starimi lipami in mogočnimi platanami zvečer vedno zapiha prijeten vetrič, se boste lahko dodobra nasmejali.

Nedeljski del, ki se bo začel ob 16. uri, praznik polente in polento je na kratko pokomentiral Marko Tribušon, predsednik KS Ozeljan: "Že samo ime pove, da je to praznik, v celoti posvečen polenti. V velikem prostoru bomo pripravljali polento za pokušino in prodajo. To bo klasična, koruzna polenta iz koruznega zdroba. Na Primorskem so pripravljali v glavnem rumeno polento, pripravljamo pa tudi belo in krompirjevo polento. Krompirjeva polenta je klasično zabeljena s pršutom, rumeno pa pripravljamo z različnimi prilogami, naj si bo golaž, vampi, štokviš oziroma bakala, ali pa je le obeljena s pršutom in s kislim mlekom. Kislo mleko se kot priloga polenti uporablja še zlasti v poletnem času, saj je kot taka zelo osvežujoča." Potekalo bo tudi tekmovanje v kuhanju polente, kjer se bodo lokalni kulinarični mojstri merili v kuhanju polente in prilog. "Zavedamo se, kako pomembno je druženje in sodelovanje s preostalimi kraji, zato smo tudi letos povabili v goste krajevne skupnosti in turistična društva iz okoliških krajev. Čeprav je polenta zelo tradicionalna primorska jed, pa se od vasi do vasi pripravlja drugače. Povsod se je kuhala v bakrenem kotlu na ognju, k polenti pa so sodile različne priloge. Izvirne recepte in prepletanje okusov bodo lahko okusili vsi obiskovalci," je povedal Marko Tribušon. Obiskovalci bodo srečo lahko poiskali tudi v igri Sreča v polenti, kjer bodo veliko polento, premera dveh metrov, razrezali na majhne koščke, vsak obiskovalec pa bo lahko zakupil svoj del polente. Če boste v svojem koščku polente našli majhen ključ, boste seveda prejeli tudi nagrado.

Gurmani bodo tako na prazniku polente lahko okusili polento s pršutom, z golažem, polenovko ter krompirjevo polento s pršutom, ki velja za zelo okusno in predvsem nevsakdanjo jed. Pridite v Grajski park, si poiščite senčko pod mogočnimi drevesi in se vklopite v dogajanje praznika, ki ga bodo popestrile tudi zabavne kmečke igre, tradicionalno streljanje s posebno primorsko fračo, prikazi starih običajev in zabavni program.

več informacij:

www.ozeljan.net