Svetovna liga je eno od treh dogodkov za najboljše reprezentance sveta, ki jih organizira Svetovna odbojkarska zveza (FIVB), saj obstajata še svetovno prvenstvo in svetovni pokal. Najprestižnejše tekmovanje je svetovno prvenstvo, ki poteka na vsake štiri leta - lani je bilo prvenstvo v Italiji, najboljša pa je bila Brazilija. Po prestižu je na drugem mestu svetovna liga, ki je na sporedu vsako leto. V njej nastopa 16 najboljših reprezentanc sveta, hkrati pa potekajo še področna prvenstva. Eno teh je evropska liga, kjer bo prihajajoči konec tedna na zaključnem turnirju igrala tudi Slovenija. Obstaja še svetovni pokal (odvije se na štiri leta), ki je namenjen kvalifikacijam za olimpijske igre.

V preteklosti se je že dogajalo, da izbrane vrste na zaključni turnir svetovne lige niso prišle v najmočnejših zasedbah, a praktično vedno je bila izjema Brazilija, ki poskuša na vsako tekmovanje priti z vsemi zvezdniki. Tudi tokrat so bili Brazilci prvi kandidati za zlata odličja, kot najresnejšo alternativo pa se je vseskozi izpostavljalo mlado rusko reprezentanco. Ena od glavnih prednosti Rusije je višina, saj je kar sedem odbojkarjev iz finalne zasedbe višjih od dveh metrov. Predvsem izstopa bloker Dmitri Muserski, ki je visok ogromnih 218 centimetrov, njegova višina udarca pa sega vse do 375 centimetrov.

"Tisti, ki so si ogledali finale, so zagotovo uživali v vrhunski odbojkarski predstavi. Vse do zadnjih točk ni bilo jasno, kdo bo prvak. Za odlično kuliso so poskrbeli tudi poljski navijači, ki so iz tekme v tekmo dokazovali, da je Poljska resnično dežela odbojke," je dejal ruski kapetan Taras Khtei, ki za prihodnja leta napoveduje še več uspehov svojih soigralcev: "Naša država se ponovno vrača med odbojkarske velesile. Prav je, da je Rusija med vodilnimi reprezentancami, saj imamo odličen igralski kader." Glavni tvorec uspeha je selektor Vladimir Alekno, ki slovi po svojih strogih metodah, vpričo novinarjev pa je večkrat muhast. Dejaven je tudi v klubski odbojki, saj je trener Zenita iz Kazana, s katerim je letos v okviru lige prvakov gostoval v Stožicah. S svojimi varovanci je kasneje klonil šele v finalu proti Trentinu. Tako v ruski reprezentanci kot pri Zenitu je prvo ime 23-letni Maksim Mihajlov, ki slovi po enem najmočnejših udarcev in visokem bloku. Na ta račun je v finalu svetovne lige dosegel 26 točk.

V brazilski reprezentanci je imel ponovno eno glavnih vlog zimzeleni Giba, čeprav je na lanskem svetovnem prvenstvu že kazalo, da ga je mladi rod izrinil na klop. Dobro prvenstvo ima za seboj Murilo, nekoliko pa sta tokrat zatajila Dante Amaral in Leandro Vissotto. "Rusija je bila preprosto boljša, o čemer priča že statistika tekme. Imeli so boljšo tranzicijo, kar smo poskušali popraviti z našim blokom. Ob mreži so bili Rusi odlični in v prihodnosti bomo morali trdo delati, če jim bomo želeli konkurirati. Ruska reprezentanca je nedvomno moštvo prihodnosti," je bil jasen brazilski selektor Bernardo Rezende.