Gantar je po napovedi odstopa s funkcije v izjavi za javnost pojasnil, da gre za njegovo osebno odločitev in nanj v stranki Zares niso pritiskali, temveč je to vprašanje v stranki načel sam. Zagotavlja, da bo funkcijo vestno opravljal do seznanitve DZ z njegovim odstopom. SD je zaprosil, da kandidata za novega predsednika predlagajo v roku meseca in pol, takrat pa bo tudi vložil odstopno izjavo.

Z vidika vodenja DZ pa je po Gantarjevih besedah jasno, da ne more kar oditi in DZ pustiti brez predsednika kakšen mesec in pol ali več. Ker predloga za novega predsednika DZ še ni bilo, čeprav je SD in LDS k temu že pozval, jih je zaprosil, da to storijo do septembra.

Gantar sicer ne ve, zakaj v največji koalicijski stranki v času od njegovega poziva niso našli kandidata za njegovega naslednika, prepričan pa je, da bodo ta razmislek opravili. Po njegovih besedah predlog ne sme biti vprašljiv, ob čemer je predsednik DZ prepričan, da bo predlagani kandidat prejel absolutno podporo v DZ. Kot je dejal, bodo kandidata podprli tudi poslanci Zares in bo 46 glasov prejel "zlahka".

Gantar: Glasovanje pokazatelj, kaj si poslanci mislijo o predčasnih volitvah

"Če smo racionalni in znamo racionalno presojati politično življenje, ne dvomim, da bi kandidat dobil večino," ocenjuje Gantar. Bo pa po njegovem mnenju tudi to glasovanje pokazatelj, kaj si poslanci mislijo o predčasnih volitvah.

Predsednik DZ še pravi, da z napovedjo njegovega odstopa ne bo nastala politična kriza, prav tako tega po njegovih besedah ne moremo utemeljevati kot prispevek k politični krizi v Sloveniji, temveč kot prispevek k njenemu razreševanju. Vladna kriza se ne sme razširiti na parlament, opozarja Gantar, "temveč je treba izvoliti novega predsednika ali pa iti na predčasne volitve".

Gantar je sicer nameraval z odstopom počakati do predloga zaupnice predsednika vlade Boruta Pahorja, kar je bilo "do junija še verjetno". Sedaj pa je po njegovih besedah jasno, da se glasovanje o zaupnici preneslo daleč "naprej", v jesen, sam pa do tedaj ni bil pripravljen ostati na položaju predsednika DZ.

Če bi Pahor dobil zaupnico, bi Gantar odšel, če pa ne, "bi bile predčasne volitve neizbežne in ne bi imelo smisla menjati predsednika". Pravzaprav se stvari, kot pravi Gantar, ves čas spreminjajo, in sploh ne vemo, če glasovanje o zaupnici sploh bo. Stvari je sam, kot pravi, presekal.

Njegov odstop začne veljati takrat, ko se poslanci seznanijo s tem, na redni ali izredni seji. Gantar je Pahorja s svojo namero o odstopu že seznanil.

V DZ različni odzivi

Napoved Pavla Gantarja, da bo septembra odstopil s funkcije predsednika DZ, je med poslanskimi skupinami naletela na različne odzive. Medtem ko so v SD nad tako Gantarjevo potezo presenečeni, je po mnenju Zares napoved odstopa normalno ravnanje. Tudi po ocenah SLS je odstop Gantarja "logična posledica" odločitve Zares, da izstopi iz koalicije.

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je presenečen nad odločitvijo predsednika DZ, ki je danes napovedal odstop s svoje funkcije. Pričakoval je, da Gantar "tega sedaj ne bo storil na tak način" in da bo na funkciji ostal do konca mandata. V poslanski skupini so bili namreč zadovoljni z njegovim vodenjem državnega zbora in mu podporo nazadnje izrazili tudi pred tedni na razpravi o njegovi razrešitvi, je povedal vodja poslancev SD.

Kot je napovedal, bodo v poslanski skupini novega kandidata predlagali do septembra, vendar pa je opozoril, da je večina v DZ zdaj v rokah opozicijskih strank. Kumer sam po njegovih besedah ni kandidat za predsednika DZ, na vprašanje, ali je čas za predsednico, pa je odvrnil, da "je v Sloveniji že dolgo čas za predsednico".

Tudi podpredsednik DZ Miran Potrč ni kandidat za predsednika DZ. Kot je povedal, se o tem še niso pogovarjali, je pa dodal, da sam te funkcije iz osebnih razlogov tudi sicer verjetno ne bi sprejel.

Tanko: Smo priče shizofrenemu stanju

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je sporočil, da smo "priče shizofrenemu stanju", ko izstop iz koalicije še ne pomeni tudi dejanskega izstopa iz koalicije. To naj bi pomenilo tako za Zares kot tudi za DeSUS, saj so po Tankovem mnenju na ključnih funkcijah v DZ in državni upravi ostale številni, ki so bili imenovani iz kvote omenjenih strank.

Tanko je prepričan, da bi morali čim hitreje izpeljati predčasne volitve, Gantarjeva napoved, da bo s funkcije odstopil 1. septembra, pa je za Tanka "samo še dokaz več, da se v tej koaliciji osebni interes postavlja pred interes države".

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic pa je dejal, da "v tej politični situaciji presenečenj ni". "Je pa tista ubranitev njegove funkcije s 46 glasovi nedolgo nazaj pustila nekaj grenkega pelina," je poudaril. O kandidatu za Gantarjevega naslednika v LDS še ne razmišljajo, sicer pa je po eni strani tudi dobro, da bo predsednik DZ zagotovil kontinuiteto do 1. septembra.

Po drugi strani pa mora do tega datuma biti predlog pripravljen, da bodo lahko že na prvi seji opravili obvezno proceduro v državnem zboru in da bo ta lahko nemoteno nadaljeval delo do volitev, za katere "pa se vse bolj vidi, da bodo zagotovo prej, kot smo v začetku mandata vsi skupaj pričakovali in predvidevali", je še povedal Sajovic.

Golobič: Napoved ni presenečenje

Po besedah prvaka Zares Gregorja Golobiča Gantarjeva napoved ni presenečenje, odvisna je bila le od tega, ali bo premier Borut Pahor sledil napovedim ter v juliju vloži zaupnico.

Golobič to, da SD v tednu dni ni predlagala novega kandidata za predsednika DZ, ocenjuje z besedami, da so od januarja naprej "zelo podcenjevalno gledali na Zares, naše napovedi, opozorila in predloge". "Ne vem, kaj se mora še zgoditi, da bi v politiki kdo verjel, da se naredi, ko se nekaj reče," je dejal in dodal, da bo morda tej politiki sledil še kdo in preveril svoje zaupanje.

Po Golobičevih besedah "ideja mirne tranzicije v predčasne volitve spominja na retoriko, ki jo imajo zavezniške sile v Afganistanu". Kdor v odstopu ministric in napovedi odstopa Gantarja vidi kaj drugega kot normalno ravnanje, po mnenju prvaka Zares "predstavlja eksces v politiki".

Po besedah vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika odločitev Gantarja pomeni, da bo DZ tudi čez poletje imel primerno vodstvo. Odstop je sicer "logična posledica" odločitve stranke Zares, da izstopi iz koalicije. "Bolj nerazumljiva se mi zdi ta odločitev, ampak to je njihova interna zadeva," je pojasnil.

Meni sicer, da je v prvi vrsti treba razrešiti vprašanje delovanja vlade, da je to pomembnejše vprašanje od delitev funkcij v državnem zboru. "Državni zbor bo funkcioniral, če bo funkcionirala vlada. V nasprotnem primeru pa je potrebno čim prej priti do predčasnih volitev," je še povedal Presečnik.

Erjavec: Politična kriza v državi se poglablja

Po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca napoved Gantarjevega odstopa poglablja politično krizo v državi. Hkrati je bil po njegovi oceni to zadnji korak, s katerim se je Zares poslovil iz koalicije. Erjavec zato ocenjuje, da nas "čakajo negotovi politični časi". "Menim, da bo prej ali slej prišlo do volitev, saj ni mogoče, da bi vlada v stanju, v kakršnem je, opravila še kakšno resno reformo," pravi.

O tem, ali bo DeSUS podprl morebitnega kandidata za Gantarjevega naslednika, se v DeSUS po besedah Erjavca še niso pogovarjali. Je pa po njegovem dejstvo, da nekdo mora voditi DZ, posebej, ker nadomešča predsednika države, če se "kar koli zgodi".

Predsednik SNS in poslanec Zmago Jelinčič ocenjuje, da bi moral Gantar odstopiti že zdaj in ne šele po 1. septembru. "Tri mesece bo namreč prejemal visoko plačo, brez kakršnega koli dela, ker bodo počitnice," je dejal. Na vprašanje, ali bo SNS podprla Gantarjevega naslednika, pa odgovarja, da še ne ve, kdo bo predlagani kandidat.

Predsednik vlade Borut Pahor po odhodu s seje DZ izjav novinarjem ni dajal in zaenkrat še ni komentiral Gantarjeve odločitve.