Zaradi raznih nesreč je davek letošnjega Toura zares neverjetno visok, posebno med bolj znanimi imeni. Med največjimi žrtvami nedeljske etape sta Aleksandre Vinokourov, prvi mož Astane, in Belgijec Jurgen Van den Broeck, "general" Omega Lotto, ki sta na spustu po ozki cesti s prelaza Peyrol na ovinku trčila in poletela čez kovinsko ogrado pod rob ceste. Osemintridesetletni Vino je vnaprej napovedani zadnji Tour v karieri (v soboto je bil v igri za zmago) končal z zlomljeno stegnenico, Van den Broeck pa sanje o lovu na peterico najboljših s počeno lopatico. Po 80 kilometrih nedeljske etape je že četrtič trdoto asfalta občutil Alberto Contador, vendar se je srečno izmazal. Najbolj nenavadno nesrečo pa sta imela dva od petih ubežnikov, Antonio Flecha (Rabobank) in Johnny Hoogerland (Vacansoleil), ki ju je dobrih 30 kilometrov pred ciljem pokosil avtomobil francoske TV. Voznik se je na ozki cesti zadnji trenutek s hitrim manevrom poskušal izogniti drevesu, ob tem pa podrl kolesarja. Hoogerland je priletel v žičnato ogrado na pašniku in tako pikčasto majico najboljšega hribolazca oblekel s prebičanimi, prebodenimi krvavimi nogami kot svetopisemski Jezus. Kakšna simbolika Toura.

Usoda je nanesla, da se je s padcem nesrečnikov spreminjala tudi taktika. Gilbertova (in VDB) ekipa Omega Pharma ni mogla ujeti ubežnikov. Francoz Thomas Voeckler pa je praktično sam naredil vse, da je trojica (Sanchez, Casar) zadržala vsaj štiri minute prednosti pred glavnino in je po sedmih letih znova v rumeni majici Thora Hushovda. Španec Luis Leon Sanchez (Rabobank) je še tretjič osvojil glavno dnevno lovoriko - etapno zmago.

Junak sobotne prve gorske etape do smučišča nad vasico Besse je bil Portugalec Rui Alberto Faria Costa, mladenič v dresu španske ekipe Movistar. Izrabil je okoliščine sodelovanja med ubežniki in potem v zadnjih osmih kilometrih sam vzdržal prednost pred zasledovalci s Philippejem Gilbertom in Cadelom Evansom, ki sta se tudi v nedeljo lahko le potolažila, da sta bila najmočnejša iz glavnine. "Vedel sem, da se bo s sodelovanjem med ubežniki lahko odprla kakšna možnost in zato najprej zahvala ekipi, ki mi je dala možnost. Zadnja dva kilometra je bilo najtežje," je vožnjo opisoval Rui Costa, ki je zmago posvetil kolegoma iz ekipe, tragično preminulemu Tondu in hudo ponesrečenemu Solerju. Štiriindvajsetletni Costa je dober znanec Slovencev Korena in Boleta, saj so imeli hude boje v pokalu narodov med mlajšimi člani.

Sobotna senzacija je bil norveški medved Thor Hushovd. Medtem ko so v zadnjem klancu Contador, Evans, brata Schleck, Basso in Kloden predvsem tipali, je Viking držal njihov ritem. "Znova sem presenetil tudi sebe," je priznal Thor in potem naštel razloge, zakaj je dober tudi v klanec. "Živim v Monaku in veliko treniram tudi z Philippejem Gilbertom. On me vodi po gričih in to trpljenje z njim se je obrestovalo. Pred tremi leti sem spoznal, da Cavendisha in Farrarja ne morem premagati v sprintu, in potem sem moral najti novo nišo."

V sobotni etapi je Kristijan Koren znova dokazal, kako izvrstno stoji ob strani Ivanu Bassu. Ob kapetanu je bil do zadnjega kilometra, zaostal je le dobro minuto ter si ob najbolj cenjenih pomočnikih drugih ekip in tudi z Robertom Gesinkom, kapetanom Rabobanka, v cilju privozil belo majico mladega kolesarja. V tej razvrstitvi je celo deseti. Če bi imel proste roke, bi zagotovo lahko resno računal, da bi pred Pireneji lahko za kakšen dan oblekel četrto najbolj prestižno majico.