Čeprav kaže vprašanje, ali bodo bankrotirale prej ZDA ali Grčija, na nepredvidljivost časov, v katerih živimo, pa to ne zmanjšuje bistveno resnejše potencialne nevarnosti v primeru dolžniških težav največje ekonomije na svetu. Bankrot ZDA, četudi tedenski, bi namreč močno pretresel svetovno ekonomijo, ki je precej bolj odvisna od zaupanja v plačilno sposobnost Amerike kot pa Grčije. Prav zaradi razsežnosti posledic so analitiki prepričani, da bodo demokrati in republikanci tik pred zdajci le pozabili na nesoglasja in za ustrezno številko zvišali zgornjo mejo javnega dolga. Časa po izračunih ameriškega finančnega ministra Tima Geithnerja ni več prav dosti, v državni blagajni naj bi bilo dovolj denarja le še do 2. avgusta. Prihodnji mesec, ko naj bi imela vlada ZDA približno 172 milijard dolarjev prihodkov (120 milijard evrov ali več kot trikratni slovenski letni BDP), bo morala poplačati za 306 milijard dolarjev obveznosti, med drugim tudi 29 milijard dolarjev obresti od dolga. Obstoječa zgornja meja dolga poplačila dolgov novega sposojanja ne omogoča. To bi v grobem pomenilo približno 134 milijard dolarjev deficita, ki bi ga predsednik Barrack Obama lahko pokril le z znižanjem vladnih izdatkov za približno 44 odstotkov in to "čez noč".

Varčevanje z dajanjem prednosti določenim izdatkom je po mnenju strokovnjakov nemogoče izpeljati. Le kako naj vlada pojasni izplačilo obresti na mednarodnih finančnih trgih, medtem ko hkrati ne izplača prispevkov vojnim veteranom. Edina pot iz zagate je torej zvišanje zgornje meje dolga, kar predstavlja idealen poligon za politično obračunavanje. Pogoja republikancev sta znižanje izdatkov za 2000 milijard dolarjev v prihodnjih desetih letih in nič novih davkov. Prav zadnji je jabolko spora, demokrati so namreč pristali na nižanje izdatkov, vendar so prepričani, da so višji davčni prihodki prav tako nujna sestavina vzdržnosti javnih financ v prihodnje.

Politični strani bosta morali hitro najti skupni jezik, predsednik Obama je namreč že zavrnil možnost, da bi se zgornja meja dvignila za šest ali osem mesecev in omogočila čas za bolj temeljite pogovore.

jan.bratanic@dnevnik.si