Prva zasledovalna skupina, katere sprint je dobil Belgijec Philippe Gilbert, je zaostala štiri minute in pet sekund, v njej ali v drugi skupini, ki je zaostala še osem sekund več, so bili vsi preostali favoriti. Slovencev v ospredju ni bilo, najboljši je bil Kristijan Koren, zasedel je 97. mesto..

Jani Brajkovič, Chris Horner, Bradley Wiggins so pred deveto etapo sestavljali seznam favoritov, ki so zaradi padcev in poškodb že končali dirko. Vsi so upali, da je Tour s tem pobral svoje žrtve za letos, toda seznam se je v deveti etapi še razširil. Spet je bilo ogromno padcev, ki se jim kandidati za visoke uvrstitve niso izognili. Tako do cilja nista prišla Kazahstanec Aleksander Vinokurov, ki je s skupino "zašel" s ceste med drevesa, posledica je bil zlom medenice. Podobno usodo je doživel Belgijec Jurgen Van der Broeck, ki si je zlomil ključnico.

Že četrtič je na dirki padel tudi Alberto Contador (Saxo Bank), toda pri tem ni utrpel kakšnih poškodb, tako da je s pomočjo moštvenih kolegov hitro ujel stik z glavnino. Odstopili so tudi Američan David Zabriskie, Španec Amets Txurruka (Euskaltel), Rus Pavel Brutt (Katjuša) in Belgijec Wouter Poels (Vacansoleil) in če se doda še Toma Boonena, Vasilija Kirjenko in še nekatere druge, ki so končali dirko v prejšnjih etapah, ter dejstvo, da so nekateri, kot na primer Američan Levi Leipheimer, zaradi padcev izgubili ogromno časa, ni težko ugotoviti, da se je že pred prvim prostim dnevom zgodilo neverjetno nepričakovanih reči, ki morajo zaskrbeti prireditelje. Ti so očitno nekje storili napako, večina kolesarskih delavcev meni, da se dirka ne bi smela začeti z ravninskimi etapami.

Deveta sicer ni bila ravninska, saj so morali tekmovalci premagati kar osem kategoriziranih vzponov. Ker ti niso bili posebej težki, je bila to idealna priložnost za uspešen pobeg. Napadov je bilo veliko, ubežno skupino, ki je bila na čelu karavane najdlje časa, pa so sestavili specialisti za pobege Francoza Thomas Voeckler in Sandy Casar, Španca Luis Leon Sanchez in Juan Antonio Flecha ter Nizozemec Johnny Hoogerland.

Ubežna skupina si je s složnostjo nabrala veliko prednost, še 40 kilometrov pred ciljem je ta znašala pet minut. Nato pa se je zgodila še ena nesreča, ki jih na takih dirkah ne bi smeli videvati. Avto francoske televizije je nenadoma zavil desno, zbil Flecho in na tla poslal še Hoogerlanda. Oba sta sicer vstala, nadaljevala s kolesarjenjem, toda sanj o etapni zmagi je bilo zanju konec.

Za zmago se je tako udarila preostala trojica, ki se je srečno izognila padcu, med njimi pa je imel v zaključku na krajšem vzponu največ moči Sanchez, do skupnega vodstva pa je drugič na Touru prišel Voeckler, tekmovalec ekipe Europcar. V ponedeljek bo na dirki prost dan.

Rezultate si lahko ogledate tudi interaktivno.