"Dolgo se je že govorilo o dvoboju in možnem nasprotniku, ki bi bil lahko Berto. Tudi sam sem si to zelo želel in zato menim, da je bilo še več možnosti, da se je to tudi dejansko zgodilo. To je izjemna čast in izjemen trenutek zame osebno. Drzno, vendar ne brezupno početje je, da bom na tak način stopil na ameriška tla," je dejal Zavec (31 zmag, 18 s KO, 1 poraz, 0 neodločenih).

O Bertu, ki je bil do 16. aprila in svojega prvega poklicnega poraza (27 zmag) svetovni prvak v velterski kategoriji po različici WBC in je v svoji profesionalni karieri premagal tudi nekaj zvenečih boksarskih imen, kot sta denimo nekdanja svetovna prvaka Luis Collazo in Carlos Quintana, je najboljši slovenski boksar v zgodovini dejal: "Vedeti je potrebno, kakšna kakovost je prvih deset, prvih pet mest na svetu. Tu so le presežniki, ki so vsekakor obojestranski. Moja želja po zmagi pa ostaja nespremenjena in neskončna."

S pripravami začel kmalu po zmagi

Zavec je 18. februarja v ljubljanskih Stožicah ubranil naslov svetovnega prvaka po verziji IBF, potem ko je v peti rundi s tehničnim knockoutom premagal Američana Paula Delgada. Kmalu zatem je začel s pripravami na nov dvoboj. "Priprave potekajo že od marca. Pred dobrimi tremi tedni smo morali spustiti formo, ker smo dvoboj pričakovali že konec junija. Čez 14 dni pričenjam vadbo s sparing partnerji v taktiki ter tehniki, sedaj pa le nadgrajujem fizične sposobnosti, saj bo kondicija in fizična pripravljenost v ospredju tudi v samem dvoboju. Najprej bo potrebno preživeti naporne priprave. Če bo šlo vse kot po maslu v času priprav, potem bo dobro. Prepričan sem, da smo na pravi poti in da je to naših pet minut."

Februarja letos je naslov ubranil pred več kot 12.000 gledalci v dvorani Stožice, ki so že pred koncem pričeli vzklikati Kdor ne skače, ni Sloven'c. Sedaj ga čaka "ameriški pekel" in v letu dni nov pomemben dvoboj. "Ne obremenjujem se s publiko. Želel bi si, da bi bila tekma doma. Toda pomen dvoboja in odmeven tekmec nastopu v ZDA dajejo še dodatno dimenzijo ... Včasih je potrebno narediti korak nazaj, da ga lahko potem narediš naprej. Ni jih bilo malo, ki so mislili, da se želim 'nasloniti na ta pas' in da ga želim držati celo večnost. Vsi koraki, ki smo jih doslej naredili, so bili pravi. To je bila prava smer in ne stopicanje na mestu. Niti sam niti drugi se še ne zavedamo, kaj pomeni ta priložnost in dogajanje, ki bo izjemno," je menil Zavec.

Po dvoboju 5. septembra lani, ko je v Stožicah premagal izzivalca Poljaka Rafala Jackiewicza, je moral zaradi poškodbe komolca na operacijo: "Sem BP, brez problemov, in sem tudi poškodbo povsem saniral. V vrhunskem športu je zelo malo trenutkov, ko nič ne boli. Če ni močnejših bolečin, potem je OK. Vesel sem, ker sem trenutno popolnoma zdrav."