Celotna peta tranša posojila Grčiji v okviru lani dogovorjenega mehanizma finančne pomoči znaša okrog 12 milijard evrov. Od tega so finančni ministri območja evra potrdili izplačilo 8,7 milijarde evrov, IMF pa je v petek odobrila izplačilo 3,2 milijarde evrov. IMF je tako Grčiji doslej namenil skupaj že okrog 17,4 milijarde evrov.

Gre za prvo pomembnejšo odločitev sklada, odkar je v tem tednu njegovo vodenje kot generalna direktorica prevzela Christine Lagarde, ki je na čelu IMF nasledila Dominiqua Strauss-Kahna. Prva ženska na čelu IMF je po odločitvi direktorjev povedala, da reševanje Grčije že kaže pozitivne rezultate, saj se proračunski primanjkljaj zmanjšuje, gospodarstvo postaja bolj uravnoteženo, postopoma pa se izboljšuje tudi konkurenčnost.

"Številne pomembne strukturne reforme bo še potrebno izpeljati, pri čemer ostajajo bistveni politični izzivi," je povedala Lagaadova in dodala, da je potrebno več dela na zmanjševanju proračunskega primanjkljaja ter povečanja produktivnosti za obnovo gospodarske rasti. Direktorji IMF sicer predvidevajo, da bo grško gospodarstvo začelo ponovno rasti v prvi polovici prihodnjega leta.