"Manx mož" je namreč prav v Chateaurouxu začel niz zmag leta 2008. Do zadnjih 200 metrov je imel kljub množičnemu padcu pred sabo vseh osem bolj ali manj anonimnih mož, a vrhunskih kolesarjev (Renshow, Velits, Martin, Goss, Eisel, Van Garderen). Moč ekipe so znova demonstrirali tudi pri Garminu. Thor Hushovd je zelo elegantno še za en dan ubranil rumeno majico, od katere se bo nemara moral posloviti danes na poti čez prelaz Col de la Crox (1451 metrov) v cilju, v smučarskem središču v Super Besse - Sancyju (1275 metrov) v Centralnem masivu.

Zdelo se je, da bo prav zaradi razpolovljene glavnine v zaključku to odprlo možnosti za Boruta Božiča, vendar si v zavetrju HTC-jevega vlaka ni zmogel izboriti najboljšega položaja. S trinajstim mestom ni bil zadovoljen, kar je pokazal že na ciljni črti. V zadnjih 200 metrih, ko je bilo treba do konca stopiti na pedala, je imel vedno pred sabo zaprto pot. Tolažilno drugo mesto je pred prvimi hribi tokrat le pripadlo Boletovemu kapetanu Alessandru Petacchiju (Lampre), kar je prvi večji dosežek ekipe. "Drugo mesto takemu šampionu, kot je Peta, ne pomeni prav veliko. Je le dokaz, da zmoremo," je najprej pripomnil Grega Bole, ki je v zaključku veliko pomagal Petacchiju in hribolazcu Cunegu. "Najbolj pomembno je, da smo ostali celi. To, kar se dogaja letos, je nemogoče opisati z besedami. Padli so tik za mano. Zaradi vetra smo bili zelo pozorni in bili spredaj, kar nas je rešilo. Dobro, da se znova bolje počutim in lahko pomagam. Teden Toura? Stres, stres," je opisal slovenski prvak.

"V začetku je vladalo zatišje, a smo vsi vedeli, da bo na koncu vihar. Ivana smo znova vodili v ospredju, zato nismo nastradali. To je za nas zelo pomembno. Tudi sam se dobro počutim. Sedaj me le zanima, kakšno nalogo bom dobil za današnjo etapo. Traso poznam z dirke Tour de L'Avenir," se obročnik dobro vrti Kristijanu Korenu, ki je celo osmi med mladimi kolesarji, med katerimi sedaj malce izstopa le Robert Gesink.

Tik pred prvo gorsko etapo, ko bi se morala za številne šele zares začeti, pa so se razblinile sanje še nekaterim. Rezalo pa je v najbogatejših ekipah RadioShack in Sky. Čeprav je do zadnjih 38 kilometrov te 218 kilometrov dolge etape kazalo, da bo sedmi dan eden najbolj umirjenih, z veliko taktiziranja in rekreativne vožnje v prvih urah, je znova vse obrnil množični padec. "Peloton" je presekalo na polovico. Po Brajkoviču in Boonenu, ki je zaradi posledic padca odstopil pred tem, je z zlomljeno ključnico moral odstopiti prvi mož britanske ekipe Sky Brad Wiggins, več kot tri minute pa so kljub naporom "kasirali" junak četrtkove etape Edvald Boasson Hagen in nosilec bele majice Geraint Thomas, ki sta bila predvidena za Wigginsovega namestnika. Med ameriškimi "radijci" pa sta zaostala Levi Leipheimer in kar 12 minut še Chris Horner. Vse breme je tako ostalo na Andreasu Klodnu. "Ne pomnim takega števila padcev v podobnih etapah, razen na slabših cestah. To lahko opišem le kot smolo," si razlaga Johan Bruyneel, šef najbolj osmoljene ekipe Toura.