Sobota, 9. julija

Pod Najevsko lipo se bodo zbrali na tradicionalnem srečanju predvsem domačini, a jih bo letos s prisotnostjo in govorom počastil predsednik republike Danilo Türk. Udeležbe opozicije ni pričakovati.

Medtem ko bodo v Ljubljani grafitarji v nekdanjem Rogu predstavili svoje grafitarske izdelke, bodo na Bledu tekači ponoči tekali okoli jezera, v Mariboru pa bodo z ognjemetom sporočili, da je Lent spet prepuščen naključnim sprehajalcem in labodom.

Južni Sudan bo predvidoma uradno razglasil samostojnost.

Začel se bo puljski filmski festival.

Nedelja, 10. julija

Lokalne volitve v Mestni občini Koper. 43.000 volilcev. 14 list, 283 kandidatov za svetnike. Šest imen za eno župansko mesto.

V Kopru bodo ob neznosni vročini volili, v Sevnici se bodo šli srednjeveški dan.

Ponedeljek, 11. julija

Državni zbor bo s tradicionalnimi vprašanji premierju in ministrom začel zadnje predpočitniško zasedanje. Med drugim se bodo poslanci lotili tudi medijskega zakona, imenovanja nove ustavne sodnice in predvidoma odstopa predsednika DZ Pavla Gantarja.

Metalci ta dan ne bodo postavljali nepotrebnih vprašanj. Začel se bo Metalcamp na Sotočju v Tolminu, od gora pa bo odmevalo milozvočno žaganje izpod prstov skupin Slayer, Arch Enemy, Virgin Steele, Airbourne, Blind Guardian...

Francoski senat bo obravnaval spremenjeni zakon, katerega namen je v francosko ustavo vnesti določilo o najvišjem dovoljenem proračunskem primanjkljaju.

Torek, 12. julija

V Bruslju bodo v vročini poletja in v senci grške krize sedeli gospodarski in finančni ministri EU.

Četrtek, 14. julija

Ustavna komisija državnega zbora bo obravnavala predlog o spremembi 81. člena ustave, s katero bi skrajšali postopke razpisa predčasnih volitev, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina SDS. Parlament bi se lahko po novem sam razpustil s sklepom, ki bi bil sprejet z absolutno večino vseh poslank in poslancev (46 glasov), predsednik države pa bi nato razpisal predčasne volitve.

Volitve pa ne bodo v mislih obiskovalcev festivala pitja piva in ostajanja v cvetju, ki se ta dan začne v Laškem.

V Royal St. Georgeu se začenja golf turnir British Open.

Petek, 15. julija

Na koprski mestni plaži bodo navdušenci tipkali na mobilce, saj Nokia pripravlja vseslovensko tekmovanje v izjemno priljubljeni igrici za mobilne naprave Angry Birds.