Ostalo je samo še ministrstvo za javno upravo in rešitev se je ponujala sama od sebe: prevzel ga bo sam predsednik vlade. Nič lažjega. Tu gre tako in tako za racionalizacijo javne uprave in minister za javno upravo Borut Pahor se bo glede teh ukrepov zlahka dogovoril s premierjem Borutom Pahorjem.

"Do konca mandata se bom posvetil zmanjšanju zaposlenih v državni upravi in spremembam zakona o vladi, s katerimi bi zmanjšali število ministrov. Nova vlada bo imela štirinajst članov, kar je nekaj manj kot doslej, vendar menim, da ne bo zato nič manj operativna," je dejal premier v sporočilu za javnost. "To je tudi sicer smer, v katero nameravamo v prihodnje razvijati ustroj vlade."

Smer je tako začrtana, vlada je prihranila tri plače, pa ni zato, kot je rekel Pahor, "nič manj operativna". Vlada menda ne bo nič manj operativna niti, ko jo bodo že jutri zapustili koalicijski partnerji iz Liberalne demokracije Slovenije. Namesto Aleša Zalarja bi ministrstvo za pravosodje lahko prevzel na primer Roko Žarnić, minister za okolje in prostor - itak se ni ravno pretegnil od dela, saj Slovenija okolja in prostora nima za več kot uro dela na dan. Kdo pa bi prevzel resor Katarine Kresal?

- Moj predlog je, se bo oglasil minister za javno upravo Borut Pahor, da ministrstvo za notranje zadeve prevzame kolega Pahor.

- Si prepričan? bo vprašal premier Borut Pahor.

- Absolutno. Lep, mlad, pameten in zanesljiv, bo odgovoril Pahor. Verjemite mi, poznam človeka.

- Odlično, bo zadovoljno odvrnil premier in se obrnil h Borutu Pahorju. Borut?

- Ja, če vidva tako mislita..., bo nespretno zaigral skromnost Borut Pahor.

- Zelo dobro, bo sklenil slovenski premier in sporočil, da ima nova vlada dvanajst ministrov in da ne bo zato nič manj operativna. "To je tudi sicer smer," bo dodal Borut Pahor, "v katero nameravamo v prihodnje razvijati ustroj vlade."

Oktobra bo tako minister za javno upravo Borut Pahor predlagal, premier Borut Pahor pa predstavil napovedane spremembe zakona o vladi, po katerem bo imela nova vlada imela šest ministrstev: vsak minister bo dobil še po en resor. Razdelili bo vsa ministrstva, in na koncu bodo ostale le še zunanje zadeve.

- Poznam idealnega človeka za to, se bo oglasil Borut Pahor, minister za javno upravo. Po stroki je politolog, je pa tudi dober prijatelj Jadranke Kosor. Borut Pahor. Izvrsten tip.

- Sliši se dobro, bo pokimal minister za notranje zadeve Borut Pahor in se obrnil k premierju. Kaj pa ti misliš?

- Meni se zdi okej, bo pokimal premier Pahor. To je tudi sicer smer, v katero nameravamo v prihodnje razvijati ustroj vlade.

Reforma vlade bo seveda izzvala bes med kolegi socialdemokrati, ki bodo čez noč ostali brez šestih ministrov, in Pahorjeva stranka bo sporočila, da odhaja iz vlade.

- Kaj bomo pa zdaj? bo vprašal premier Pahor.

- Brez panike, imam načrt, se bo oglasil umirjeni minister za javno upravo Borut Pahor in se obrnil k ministru za notranje zadeve Borutu Pahorju. Bi lahko ti prevzel pravosodje, finance in obrambo?

- Nič lažjega, bo odgovoril minister Pahor.

- Super, bo rekel minister za javno upravo in se obrnil k ministru za notranje zadeve Borutu Pahorju. Ti boš prevzel gospodarstvo, podeželje in kulturo. V redu?

- Če lahko Pahor, potem menda lahko tudi jaz.

- Borut, se bo minister za javno upravo naposled obrnil k ministru za zunanje zadeve. Še ti si ostal. Ti bi lahko prevzel visoko šolstvo ter šolstvo in šport. Ja, in promet.

- Kar je treba, ni težko.

- Tako. Ostanejo še okolje in prostor, delo in socialne zadeve ter zdravstvo, bo minister za javno upravo Borut Pahor črtal po papirju. To lahko prevzamem jaz.

- Čakaj, čakaj, se bo oglasil premier Pahor. Kaj pa bomo s temi tremi ministrstvi brez listnice?

- Ne skrbi, razmišljal sem o tem, bo odgovoril minister Pahor. Poznam idealnega človeka za to.

Tako bo do konca leta premier Borut Pahor končno uresničil svoj revolucionarni načrt "zmanjšanja zaposlenih v državni upravi in števila ministrov" in predstavil najbolj racionalno in najvarčnejšo vlado v vsej zgodovini parlamentarne demokracije. "Nova vlada ima enega člana, kar je nekaj manj kot doslej, vendar menim, da ne bo zato nič manj operativna," bo rekel premier. "To je tudi sicer smer, v katero nameravamo v prihodnje razvijati ustroj vlade."

Vse dokler ne bo kak teden kasneje vlada razpadla po nepojmljivem škandalu, ko bodo novinarji nekega tabloida izbrskali, da je neporočena soproga premierja Pahorja pričakala novo leto v nekem zakotnem alpskem hotelu z ministrom za javno upravo. Nakar se bo razkrilo, da je spala kar s celo vlado.

Niti Borut Pahor ne zmore vsega.