"Analizirali smo 20 vzorcev kravjega mleka (sveže, polnomastno, delno posneto, posneto in v prahu), kozjega (polnomastno in delno posneto) in materino mleko, ki so nam ga darovale prostovoljke. Količina zdravil se razlikuje glede na vrsto mleka,“ je za Science Daily povedal vodja raziskovalne ekipe Evaristo Ballesteros.

Raziskava je razkrila, da redni uživalci polnomastnega kravjega mleka nevede zaužijejo tudi serijo farmacevtskih izdelkov. Ekipa raziskovalcev sumi, da so zdravila in drugi farmacevtski izdelki v mleko prišli z dodajanjem zdravil v hrano ali pa s kontaminacijo na farmah. Ekipa, ki je vzorce vzela v Španiji in je raziskavo objavila v znanstveni reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, pa meni, da bi podobne rezultate dobili tudi z vzorci mleka iz drugih evropskih držav.

Druge raziskave so lani razkrile kontaminacijo ameriških rib z antidepresivi, kofein v vodovodu, preučevalo pa se je tudi učinek antibiotikov in zdravil proti tlaku in holesterolu na živali. Z novo metodo, ki je izredno natančna, upajo, da bodo potrošniki v trgovinah lahko prepričani, da je hrana, ki jo kupujejo "neškodljiva, čista, koristna za zdravje in brez strupenih dodatkov“.