Kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja je namreč danes določil časovni potek seje, ki bo trajala ves prihodnji teden, zaradi obsežnega dnevnega reda pa bodo poslanci vsak dan zasedali pozno v noč.

V ponedeljek, po potrditvi dnevnega reda, se bodo poslanci seznanili z odstopom treh ministric iz vrst Zares, Darje Radić, Irme Pavlinič Krebs in Majde Širca, s čimer jim bodo funkcije tudi uradno prenehale. Ministrice so odstopne izjave podale ob odhodu stranke iz koalicije. Hkrati se bodo seznanili z obvestilom predsednika vlade Boruta Pahorja, da bodo njihove resorje začasno, za tri mesece, začasno vodili drugi ministri.

Gospodarsko ministrstvo bo vodil Mitja Gaspari, sicer minister za razvoj; ministrstvo za kulturo bo prevzel Boštjan Žekš, sicer minister brez listnice, odgovoren za Slovence v zamejstvu in po svetu; ministrstvo za javno upravo pa bo vodil premier Borut Pahor ob pomoči generalne sekretarke vlade Helene Kamnar.

Takoj ko se bodo poslanci seznanili z odstopom Majde Širca, se bo ta vrnila v poslanske klopi in že sodelovala na seji. V ponedeljek se bo zato iz parlamenta moral posloviti Vito Rožej, ki je bil nadomestni poslanec v času ministrovanja Majde Širca.

Sejo bodo sicer poslanci v ponedeljek nadaljevali s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Borutu Pahorju in ministrom.

V torek razprava o novem zakonu o državnem tožilstvu

V torek pa jih med drugim čaka štiriurna razprava o novem zakonu o državnem tožilstvu, ki naj bi okrepil delovanje tožilstva, predvsem na področju pregona najbolj zapletenih oblik gospodarskega kriminala in korupcije.

Isti dan bo državni zbor razglasil izide referendumov, ki so potekali 5. junija. Na njih so volivke in volivci zavrnili pokojninsko reformo, zakon o delu na črno ter novelo zakona o arhivih.

Poleg tega imajo na dnevnem redu še novelo zakona o zaposlitveni rehabilitaciji invalidov ter zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

Po končani torkovi razpravi bodo redno sejo zvečer prekinili z izredno, na kateri bodo kateri bodo priznali novonastalo državo Južni Sudan.

V sredo bodo poslanci največ razprave, tri ure in pol, namenili dopolnitvam zakona o varnosti v železniškem prometu, isti dan pa imajo na dnevnem redu še novelo zakona o bančništvu, novelo pomorskega zakonika, zakon o razvojni pomoči Beli krajini, zakon o davki na bilančno vsoto bank ter dopolnitve zakona o upravljanju kapitalskih naložb države.

V četrtek o zakonu o medijih

Četrtkov del seje bodo poslanci začeli z več kot peturno razpravo o novem zakonu o medijih, ki je v javnosti dvignil že veliko prahu. Ta med drugim presojanje koncentracije lastništva predaja v izključno pristojnost Uradu za varstvo konkurence ter spreminja pravico do popravka in odgovora.

Splošno razpravo bodo poslanci opravili tudi o obsežnih spremembah na področju kazenskega pravosodja: spremembah kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku. Na dnevnem redu je tudi zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, o katerem bodo poslanci razpravljali kar šest ur.

Seja se bo sklenila v petek, ko bo DZ med drugim odločal o imenovanju Dunje Jadek Pensa za novo ustavno sodnico. Kandidatko je predlagal predsednik republike Danilo Türk, potem ko njegov prejšnji kandidat Rado Bohinc v DZ ni dobil zadostne podpore.

DZ se bo v petek lotil tudi prvega branja zakona za zagotavljanje prostega dostopa do dokumentov o trgovini z orožjem v letih 1990 do 1994, ki so ga vložili poslanci Zares, SD in LDS.