"Prireditelj zimskih olimpijskih iger leta 2018 je... Pjeongčang," je razglasil predsednik MOK Jacques Rogge, ko je tradicionalno odprl belo ovojnico s petimi krogi ter delegatom v Durbanu in televizijskim kameram pokazal list z imenom prireditelja iger. O tem, kdo bo gostil največje zimsko športno tekmovanje na svetu čez sedem let, so v krovni olimpijski organizaciji vedeli že dve uri pred tem, toda imena takrat, ko je bilo že jasno, da ne bo drugega kroga glasovanja, še niso razkrili.

Korejski kandidat je za zmago v prvem krogu dobil večino glasov (63) od 95 prisotnih delegatov, kar je pomenilo, da prvič po letu 1995, ko je Salt Lake City uspešno kandidiral za igre leta 2002, ni bilo glasovanja v drugem ali tretjem krogu. Nemški kandidaturi so namenili 25 glasov, francoski pa zgolj sedem. Korejci so do zdaj neuspešno kandidirali za igre v letih 2010 in 2014.

Pjeongčang bo prvi nejaponski prireditelj zimskih iger v Aziji, zmaga je za to državo pomembna ne le zaradi športnega vidika, temveč tudi gospodarskega, saj želijo na račun iger širše območja Pjeongčanga spremeniti v še bolj priljubljeno zimsko turistično področje.

"Nikoli se nismo predali. Vedno znova smo poskušali, poslušali vaše nasvete in se držali naših načrtov. Verjamem, da mi ne bo treba še enkrat stati pred vami v tej vlogi. Ljudje v moji domovini so čakali deset let in mislim, da smo si zaslužili priložnost, da gostimo igre," je v zadnjem nagovoru pred glasovanjem dejal Kim Jin-Sun, nekdanji guverner province Gangwon, kjer leži olimpijsko mesto.

Glasovanje MOK je tako potrdilo tihega favorita, potem ko so na prejšnjih dveh člani krovne športne organizacije nekoliko presenetljivo odločili v korist Sočija (za zimske igre leta 2014) ter Ria de Janeira (za letne igre 2016).

Sicer je Evropa od leta 1924, ko so bile v Chamonixu v Franciji na sporedu prve zimske olimpijske igre, te gostila 13., ZDA in Kanada skupaj šestkrat, dvakrat pa so se tekmovalci pomerili na Japonskem.