Kakšnih pet kilometrov pred ciljem sta najprej tekmece skušala streti Francoza Jeremy Roy (FDJ) in Thomas Voeckler (Europcar), s silovitim napadom pa je nato samostojno poskušal Voeckler, kar se mu ni izšlo. Na čelo glavnine se je postavil Nemec Danilo Hondo (Lampre), dva kilometra pred ciljem pa je poskušal še Avstralec Matthew Goos (HTC), toda glavnina je imela pripravljen odgovor. Vse je kazalo na boj najboljših sprinterjev, svoje sprinterske sposobnosti pa je najbolje unovčil Avstralec Cavendish, ki je slavil pred Gilbertom in Rojasom. Rumena majica ostaja pri Hushovdu, Evans (BMC) ima na drugem mestu le sekundo zaostanka, Frank Schleck (Leopard) na tretjem mestu pa zaostaja štiri sekunde.

Slovenskemu osmoljencu Brajkoviču je 92 km pred ciljem kolo zdrsnilo na beli črti, po trčenju z Nizozemcem Gesinkom pa je grdo padel in si zlomil ključnico. Kar nekaj časa je negibno ležal na tleh, s pomočjo zdravniške službe se mu je uspelo postaviti na noge, vendar se je hitro znova zgrudil na tla. Utrpel je tudi odrgnine na levi strani telesa, s povito glavo pa so ga z reševalnim vozilom odpeljali v najbližjo bolnišnico.

To pa ni bil edini padec v vrstah ameriške ekipe RadioShack, poleg Brajkoviča je padel tudi Američan Levi Leipheimer, vendar se je vrnil na dirko. Na tleh pa se je znašel tudi danski državni prvak Nicki Soerensen, ki se je 80 km pred ciljem zapletel z motornim kolesom, vendar tudi on nadaljuje dirkanje

Poleg omenjenih kolesarjev je padel tudi lanskoletni zmagovalec Španec Alberto Contador, ki je nato hitro nadaljeval vožnjo in ujel glavnino kolesarjev. Etapo je v času zmagovalca končal na 35. mestu, v skupni razvrstitvi pa je na 39. mestu z minuto in 42 sekundami zaostanka.

Med danes številnimi "padlimi" kolesarji so se znašli tudi Britanec Bradley Wiggins (Sky), ki se je zapletel s Francozom Sylvainom Chavanelom (Quick Step) in Belgijec Tom Boonen, ki se je zapletel z moštvenim kolegom Gertom Steegmansom (oba Quick Step), vendar vsi nadaljujejo z dirkanjem.

Med tremi preostalimi slovenskimi kolesarji se je najbolje odrezal Kristjan Koren (Liquigas) na 75. mestu z istim časom kot zmagovalec, Borut Božič (Vacansoleil) je etapo končal na 95. mestu, prav tako z istim časom kot Cavendish. Grega Bole je preizkušnjo končal na 166. mestu z 2:46 zaostanka. V skupni razvrstitvi je najvišje uvrščen Slovenec Koren na 54. mestu (+ 2:36), Božič je 145. (+ 11:03), Bole pa 159. (+ 12:03).

Infografika Tour de France 2011.