Ministrica v odstopu je danes ob spremstvu državnega sekretarja Stojana Pelka v Mariboru z vodstvom javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in mariborskim županom Francem Kanglerjem pregledala opravljene in še načrtovane aktivnosti pri projektu EPK. Ministrica Širca ugotavlja, da je z vidika programskega dela EPK "v dobri kondiciji", saj je program v glavnem izdelan.

Glede načrtovanih naložb je izpostavila izgradnjo nove Umetnostne galerije Maribor (UGM), za katero še ni bilo izdano gradbeno dovoljenje. Ker projekt razume kot prednosten, prav tako prepoznava "dobro voljo" občine in mestnega sveta, bodo, kot je dejala, "počakali še toliko, da bi se ta projekt lahko izvedel". Ministrstvo je namreč občino zavezalo, da pripravi projekte do gradbenega dovoljenja, ki bodo osnova za neposredno črpanje iz evropskih kohezijskih sredstev, ki jih za galerijo zagotavlja ministrstvo v višini deset milijonov evrov.

Zadovoljen z dosedanjim sodelovanjem z ministrstvom za kulturo je, sodeč po današnjih izjavah, tudi mariborski župan Kangler. Veseli ga, da kljub načrtovanemu rebalansu državnega proračuna ne bosta ogroženi naložbi v UGM in mariborsko knjižnico. Predstavljeni osnutek programa EPK je označil kot dober in dodal le, da bo nekatere zadeve potrebno še uskladiti s koordinatorji v ostalih partnerskih občinah.

Ministrica v odstopu Širca je danes v Mariboru izrazila tudi podporo ustanovitvi agencije za promocijo kulture v tujini. Agencija bi, tudi glede na pridobljene izkušnje javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, nastala s preoblikovanjem zdajšnjega javnega zavoda in bi imela sedež v Mariboru v Naskovem dvorcu, kjer ima zdaj sedež tudi javni zavod.

Samostojna agencija bi po njenih besedah s pomočjo države razvijala tisto, kar morebiti v tem trenutku Sloveniji še manjka, in sicer bolj organizirano in bolj smelo promocijo, ki je sedaj razdrobljena in zaradi tega mogoče tudi manj učinkovita, kot bi lahko bila.

"Tukaj vidimo potencial, tukaj vidimo izkušnje in tukaj vidimo tudi priložnost. In predpostavljam in želim, da bi vlada v prihodnje tudi temu prisluhnila. Konec koncev je v osnutku našega programa za kulturo, ki nastaja, želja po taki agenciji že zabeležena," je dejala Širca.

Ministrica v odstopu je še povedala, da bo v četrtek na seji vlade ponovno opozorila, da EPK ni samo program ministrstva za kulturo, ki zagotavlja državni denar, ampak da se morajo v projekt "primerno vključiti" tudi druga ministrstva, ker jih k temu zavezuje januarja sprejet vladni sklep.

Na osnovi tega vladnega sklepa, ki ostaja neizveden, zavod Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture po besedah direktorice zavoda Suzane Žilič Fišer računa na "vsaj nekaj ministrstev". Ob tem je omenila znesek 2,9 milijona evrov in dodala, da so že predstavili tudi nekaj konkretnih projektov.

Žilič Fišerjeva je po današnjem sestanku poudarila, da zavod deluje na trdnih temeljih in da še naprej ostaja izjemno pomembna inštitucija, ki povezuje in mobilizira ves kulturni in umetniški potencial v prostoru, v Mariboru in partnerskih mestih. "To nalogo opravljamo že sedaj in takšno vlogo vidimo tudi v trajnostni naravi projekta po letu 2012," je dejala direktorica zavoda.