Oči bodo najbolj uprte v tri slovenske atlete, ki lovijo normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji. Nina Kolarič je v skoku v daljino v soboto na Irskem premagala močno mednarodno konkurenco in pokazala, da je vse bolje pripravljena. Vendarle pa Ptujčanki, eni treh članic vrhunske selekcije Atletske zveze Slovenije, ki nima norme B za nastop na SP (poleg nje še Sonja Roman in Miran Vodovnik), do cilja manjka precej centimetrov. Na Irskem je zmagala z dosežkom 652 centimetrov (z nekoliko premočnim vetrom), kar je 13 centimetrov manj od norme za Daegu.

Marija Šestak je bila na močnem velenjskem mitingu ena junakinj slovenskih atletov, saj je z normo B (14,11 metra) v troskoku ugnala mednarodno konkurenco. Šestakova je dokazala, da je izjemna tekmovalka z zmagovalnim instinktom. Ker ima Snežana Rodič normo A, mora tudi Šestakova doseči normo A (14,30 metra), če želi konec avgusta v živo sodelovati v Daeguju.

Da v štajerski metropoli rado zapiha, je v atletski Sloveniji splošno znano. To je tudi razlog, da atleti, ki so bolj odvisni od dobrih pogojev, radi pridejo v Maribor. Lep primer za to je letos Matic Osovnikar, ki se je prejšnji po Velenju vrnil na trening v London, od koder je dopotoval na današnji miting. Slovenski rekorder na 60, 100 in 200 metrov trdo gara in ima v nogah nedvomno boljši čas od svojega najboljšega dosežka v sezoni (10,40). "Edini recept za moje teke je potrpežljivost. Tega se zavedam, to mi ves čas poudarja trener Linford Christie, vendar sem vse bolj neučakan. Rad bi tekel hitreje, zato med tekom delam preveč napak, saj tečem preveč na silo," se težave zaveda Matic Osovnikar.

Discipline, ki v Mariboru štejejo za mednarodno atletsko ligo, moški: 100 m, 200 m, 800 m, 3000 m, 110 m ovire, daljina, višina, krogla, kladivo, ženske: 100 m, 800 m, 3000 m, 100 m ovire, troskok, skok v daljino, kladivo.