Sodišče je v današnji razsodbi zapisalo, da je nizozemska država odgovorna za smrt treh Bošnjakov po padcu Srebrenice, ki je bila takrat pod zaščito nizozemskih pripadnikov modrih čelad.

V Srebrenico, ki je bila med vojno varovano območje ZN, se je po zaščito zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov. Maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih čelad prebivalcev Srebrenice takrat niso uspeli zaščititi pred vojsko bosanskih Srbov, ki je začela ofenzivo na mesto 9. julija 1995. Po padcu enklave dva dni kasneje so srbske sile skoraj 8000 moških in fantov naložile na tovornjake in jih usmrtile.

Nizozemski bataljon "ne bi smel izročiti teh ljudi Srbom", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ugotovilo sodišče.

Današnja razsodba je odprla pot za druge podobne odškodninske tožbe žrtev, ki trdijo, da bi njihove sorodnike morali zaščititi nizozemski pripadniki modrih čelad, ki so bili pristojni za varovanje območja Srebrenice med vojno 1992-1995.

Nizozemsko okrožno sodišče je sicer v civilni tožbi septembra 2008 razsodilo, da nizozemska država ni odgovorna za neuspeh nizozemskih modrih čelad pri zaščiti prebivalcev Srebrenice, vendar so se tožniki na razsodbo pritožili.

Civilno tožbo proti Nizozemski sta vložila Hasan Nuhanović, prevajalec, ki je izgubil očeta in brata, in družina Rize Mustafića, ki je bil prav tako ubit v Srebrenici. V tožbi so obtožili nizozemski bataljon, da je predal bošnjaške begunce silam bosanskih Srbov in s tem kršil več nizozemskih zakonov in mednarodnih pogodb. Za njihovo ravnanje pa naj bi bila odgovorna nizozemska država, ki jim je poveljevala.