Hemingway je bil pod njihovim budnim očesom zaradi svojih povezav s Kubo, zatrjuje njegov dober prijatelj in sodelavec Aaron Edward Hotchner. Ameriški založnik, romanopisec, dramatik in biograf pravi, da še vedno verjame, da je ravno nadzor FBI-ja pripomogel k Hemingwayevem nemiru in posledično samomoru pred 50 leti.

V članku za časnik New York Times je Hotchner priznal, da je zelo narobe ocenil prijateljev strah pred zveznimi agenti. FBI je sicer z objavo dosjeja o Hemingwayu na 127 straneh leta 1983 potrdil, da so velikega pisatelja res nadzorovali.

Hotchner pravi, da se je Hemingway neposredno pred samomorom leta 1961 pritoževal, da ga zvezni agenti zasledujejo in mu življenje spreminjajo v pekel. "To je najhujši možen pekel. Grozljivo je. Prisluškujejo mi povsod, kjer je možno. Ne morem uporabljati telefona, berejo mi pošto," je Hotchner povzel Hemingwayeve besede.

"V letih po njegovem samomoru sem skušal zmanjšati pomembnost Ernestovega strahu pred FBI-jem, kar je bila moja žalostna in napačna ocena, glede na dejstvo, da dosje dejansko obstaja. Danes vem, da je bil iskren, ko je govoril o nadzoru, in da je to pripomoglo k njegovemu nemiru in posledično temu, da si je sodil sam," je zaključil.