V imenu njegove ekipe Saxo Bank se je Bajrne Riis le pritoževal, da mora biti zaradi drugih okoliščin zaostanek debele minute celo manjši. Vendar ni bil žrtev le Contador. Tudi Kristijan Koren je zaradi istih okoliščin boja za vsak centimeter ceste, ki ga je zasedla tudi neprevidna zvedava gledalka, ostal brez resne možnosti, da bi po spletu srečnih okoliščin oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja. Zaradi iste nepazljive gledalke, ki je le sprožila domine sredi rumene karavane, se ni pritoževal niti Borut Božič, čeprav je ves podrgnjen končal prvo etapo prvega Toura v karieri.

Gledalci so pač sestavni del dirke. Organizatorji in kolesarji se namreč pri navijačih ob cesti, ki običajno vidijo le nekajsekundni preblisk pisanih barv in čutijo piš vetra ob hitrosti blizu 50 km/h, lahko zanašajo le na popolno zavest, zbranost, pozornost in športnega duha. Izjema so seveda zadnji kilometri z ograjami. Le glava ali noga zunaj pločnika je lahko usodna, kot je bilo tokrat. V gorah bodo navijači še bliže - tik ob kolesu. Tovrstnih bližnjih srečanj pa je glede na izpostavljenost vseeno zelo malo. Contadorjevo je morda le bolj znano.

Po drugi strani vsi akterji v športu vedo, da praktično živijo od pozornosti prav teh navijačev ob cestah. Že na 18. dirki Po Sloveniji in v soboto na 44. VN Kranja je bilo zagotovo najlepše v zadnjih letih videti, da se navijaška kultura iz dežel s tovrstno tradicijo nezadržno seli k nam. Bašeljski klanec je bil v soboto prava postaja, ki se je ne bi sramovali niti na Touru, le da je tam rob ceste na najznamenitejših klancih zaseden že teden ali več prej. Ne gre le za navijanje, ampak tudi za zabavo, piknik na robu ceste, z glasbo, obvezno Avsenikovo Golico, in za tisto pričakovanje trenutka prihoda karavane. Navijači Vlada Kerkeza, Jureta Bitenca in Luka Mezgeca so zasedli najbolj ključen del klanca.

Šampioni so z navijači povezani tudi drugače. "Na maraton Alpe v Kamnik grem prav z namenom, da se oddolžim svojim navijačem, ki so me vso sezono bodrili, na maratonu pa jim bom vrnil nekaj tega kot vodonosec. Nekateri tudi trenirajo z mano," je Luka Mezgec, domači junak 44. VN Kranja, pojasnil udeležbo na maratonu okoli Kamniških Alp, najtežjem in najlepšem pri nas. Enako vlogo med skoraj 700 udeleženci je imel tudi Mitja Mahorič. Gorazd Štangelj, kot prva eminenca profesionalnih kolesarjev, se še kako dobro zaveda, kako pomemben je stik z navijači. Tudi zanj ni bil v ospredju rezultat. Številni opazovalci in udeleženci, tudi biatlonca Klemen Bauer in Peter Dokl, so v Kamniku izrabili priložnost, da spoznajo legendo s ceste. Bauer je bil že lani, Dokl pa sploh prvič na taki "dirki", kjer so pomešane tudi legende z Gira in Toura. In tudi zaradi takega pristopa so kolesarji s tovrstno zavestjo za sponzorje in klube še bolj zaželeni. Pač dajejo nekaj več.

Tudi tako se vrti slikovit obročnik navijačev in šampionov.