Kot je na srečanju Kluba gospodarstvenikov Slovenske Istre pojasnil direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Vasle, se je "potencialna rast" slovenskega gospodarstva prepolovila, hkrati pa se je naš dolg podvojil. Poleg tega je Slovenija nazadovala praktično na vseh lestvicah konkurenčnosti, izostrujejo pa se tudi razmere na evropskih finančnih trgih. Slovenija po njegovih besedah sicer še ni med državami, ki bi plačevale višje obresti, vendar obstajajo signali, da se tudi to spreminja.

Ključnega pomena za slovensko gospodarstvo sta po Vasletovih besedah investicije, kjer smo trenutno "v nekem vakumu", in izvoz. Prav na tem področju pa smo v primerjavi s konkurenčnimi državami, kot sta Poljska in Češka, "na dnu". Medtem ko je večina držav presegla raven izvoza iz leta 2008, Slovenija za tedanjimi številkami še vedno zaostaja za približno 15 odstotkov. Vasle je ocenil še, da v določenih panogah, denimo v gradbeništvu, še nismo dosegli dna in bodo odpuščanja v drugi polovici leta še sledila, to pa se bo verjetno tudi poznalo na številu brezposelnih.

Napovedi Umarja sicer kažejo, da se bo v letu 2011 slovenski izvoz povečal za 6,9, uvoz pa za 5,1 odstotka. BDP naj bi letos narasel za 2,2, v letu 2012 pa za 2,6 odstotka. Glavne težave slovenskega gospodarstva so povezane z nizko produktivnostjo in z višino plač. Medtem ko so se stroški dela pred krizo v Sloveniji gibali ugodneje kot v evropskem povprečju, pa so se stroški dela povečali glede na povprečje sedemindvajseterice, je opozoril Vasle. In ta trend se še nadaljuje, je menil Vasle: "Vsako četrtletje izgubimo del svoje konkurenčnosti."

Vasle je bil kritičen tudi do obljub slovenske vlade Bruslju glede zmanjšanja primanjkljaja. Vsako leto namreč vlada predstavi velik primanjkljaj, to pa hkrati pospremi z obljubo, da bo ta naslednje leto manjši. Takšne obljube pa se ponavljajo že celo desetletje, je ugotavljal prvi mož Umarja. Po njegovem prepričanju slovensko gospodarstvo potrebuje spremembe na treh ključnih področjih. Prvenstveno je potrebno konsolidirati javne finance in zaustaviti visok primanjkljaj. Poleg tega se bo treba spopasti s staranjem prebivalstva - življenjska doba se povečuje, medtem pa Slovenci delamo relativno kratek čas, je dejal Vasle.

Nazadnje pa je po njegovem potrebno dvigniti konkurenčnost gospodarstva. Vasle je ob tem poudaril, da nas je visoka rast v preteklosti zavedla glede resnične produktivnosti našega gospodarstva.