Zmago belgijskega prvaka v strmem zaključku v Mont de Alouettes, ki je s tem k bogati beri uspehov dodal še dragulj s Toura, je slovenski prvak (dres je dobil tik pred startom) napovedal vnaprej. Gilberta je z zgodnjim napadom izzval Fabian Cancellara. Na koncu so vsi ostali razen Cadela Evansa zaostali šest sekund. S Thorom Hushovdom na čelu, ki je z zmago ekipe Garmin na včerajšnjem moštvenem kronometru svojo mavrično majico zamenjal za Gilbertovo rumeno.

Nedeljska moštvena vožnja na čas (23 km) je bila očitno prekratka za večje razlike. Kar sedem ekip je končalo v razmaku 12 sekund, tudi RadioShack z Janijem Brajkovičem. "Pričakovano. Smo bolj 'diesel' kolesarji. Na koncu smo pridobivali, a je zmanjkalo kilometrov," je opisal Jani Brajkovič. Uvodni turbulentni dan je imel kar nekaj sreče, da je bil med 40 srečneži, tudi številnimi kapetani ekip (Schleck, Leipheimer, Karpets, Wiggins, Gesink, Basso, Cavendish), ki so kljub padcu znotraj treh zadnjih kilometrov dobili sodniški odpustek in čas Hushovda.

Osmoljenec prvega dne je bil poleg obeh Sancezov tudi prvi favorit Alberto Contador. Boj za vsak centimetrov ceste in efekt domin sta prinesla svoje. "Za njegov padec je bila kriva gledalka. Etapa je bila bolj mirna, kot sem pričakoval, stopnjevalo pa se je zadnjih 35 kilometrov. Ob našem padcu me je moj šef Bruyneel hitro pomiril. V nadaljevanju bo treba biti pazljivejši. Prednost minute in 32 sekund pred Contadorjem bo že v Pirenejih prav prišla," je opisal Brajkovič, ki z ostalo trojko kapetanov RadioShacka zaseda mesta med 20. in 23., deset sekund za Thorom, nordijskim bogom kolesarstva.

"Pričakovali smo več. Računali smo na zaostanek okoli 30 sekund. Dva sva vlekla vsaj pet kilometrov na uro hitreje kot ostali," je bil včeraj malo razočaran Kristijan Koren, ki je s "plinarji" in Ivanom Bassom zaostal 57 sekund. Koren je bil v soboto udeležen v padcu s Contadorjem, a je bil pomirjen, ker se je kapitan Basso rešil. Prvi Tour se je najbolj neugodno začel za novinca Boruta Božiča. "Osem kilometrov pred ciljem sem pošteno padel in dobil kar nekaj odrgnin. Če ne bi bilo tega, bi bilo kar v redu. Tudi to je Tour, ki šele v živo kaže vso izjemnost največje dirke," se je miselni obročnik vrtel Borutu Božiču po prvem dnevu. Moštveni kronometer je bil zanj in ekipo solistov Vacansoleil bolj nujna obveznost.

Danes bo prva velika priložnost zanj. Idrijec je na sobotnem prvem letečem sprintu v Avrillu (78 km) aktiviral noge in osvojil celo peto mesto. Od elite so bili pred njim Farrar, Greipel, Ventoso in Rus Galimzjanov, tik za njim pa tudi Boonen, Cavendish in Petacchi. Razlog več za optimizem. "Na kronometru sem se dobro počutil, odrgnine pa me ne motijo," je dodal Idrijec.