Morrison velja za eno večjih rockerskih legend ob Jimiju Hendrixu, Bobu Marleyju in Johnu Lennonu. Bil je pesnik in seks simbol, oboževalec Rimbauda in Baudelaira.

Kot James Douglas Morrison se je rodil 8. decembra leta 1943 v Melbournu v ameriški zvezni državi Florida. Njegov oče je bil častnik ameriške mornarice, Morrison pa je že od najzgodnejših let veljal za upornika. Kot strasten ljubitelj literature in filma se je vpisal na filmski oddelek univerze v Los Angelesu.

Leta 1965 je spoznal osem let starejšega jazzovskega pianista Rayja Manzareka, ki je Morrisona prosil, naj piše pesmi ter mu predstavil skladbo z naslovom "Moonlight Drive". Pozneje je Manzarek spoznal bobnarja Johna Densmorja, ta pa mu je predstavil kitarista Robbieja Kriegerja in "rodili" so se The Doors. Ime skupine je po delu britanskega pisatelja Aldousa Huxleyja izbral Morrison.

Foto: AP

Leta 1966 so Doorsi začeli igrati v klubih v Los Angelesu, predvsem v Whisky-A-Gogo, in kmalu pritegnili založnike. Januarja leta 1967 je skupina izdala prvi album. V naslednjih štirih letih so The Doors postali ena najslavnejših rock skupin tistega časa. Doorsi so izdali sedem albumov, med katerimi so najpomembnejši "Strange Days", "Morrison Hotel" in "L. A. Woman".

Na skupino The Doors so vplivale številne glasbene zvrsti, med drugim blues, skladba "The End" pa vključuje tudi elemente indijske glasbe. Na Morrisona kot pisca besedil sta vplivala nemški pisatelj Bertolt Brecht in skladatelj Kurt Weill. Skladba "Light My Fire" je postala ena od uspešnic poletja 1967. Medtem ko so mladostniki po svetu uživali v ritmu "kalifornijskega poletja ljubezni", ki je spremljal hipijevsko revolucijo, so Doorsi utelešali pravo nasprotje teh sanj. Zaznamovan s francoskimi simbolisti in nadrealisti se je Morrison rad označeval za "pesnika kaosa".

Morrison se je v Pariz preselil štiri leta pred smrtjo, da bi se umaknil iz napornega zvezdniškega življenja ter se posvetil pisanju in poeziji. Vselej si je namreč želel, da bi se ga spominjali kot pesnika. Njegovo zadnje počivališče na pokopališču Pere-Lachaise je še danes eden najbolj obiskanih krajev v Parizu.

(Foto: Daylife)