Aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo (Yamaha) je na tretjem prostem treningu, tik pred kvalifikacijami, s časom 1:48,080 postavil rekord proge, še bolje je 5,245 kilometrov dolg krog nato prevozil Stoner, ki je Špancev čas še za malenkost popravil in si privozil peti "pole position" letos. Spies je na drugem mestu zaostal skoraj pol sekunde. S četrtega mesta bo začel Italijan Andrea Dovizioso (Honda), s petega pa Lorenzo. Dirkače, ki so kvalifikacije vozili na razmočeni stezi, je 25 minut pred koncem zmotila še ploha, kar je še dodatno otežilo postavljanje boljših časov.

Po poškodbi ključnice je na motocikel znova sedel Španec Dani Pedrosa (Honda), ki si je privozil osmi startni položaj. Znova pa sta razočarala oba voznika Ducatija, Američan Nicky Hayden je končal na devetem mestu, sedemkratni svetovni prvak Valentino Rossi pa je pred številnimi domačimi navijači postavil komaj 12. čas kvalifikacij.

V moto2 je stezo v Mugellu najhitreje prevozil Španec Marc Marquez, pred Alexom de Angelisom iz San Marina in Britancem Bradleyjem Smithom (vsi Honda). Nemec Stefan Bradl (Honda), vodilni v skupnem seštevku, je končal na sedmem mestu.

V najšibkejšem razredu do 125 ccm si je "pole position" prvič v karieri privozil Francoz Johann Zarco (Derbi). Drugo mesto si je privozil Španec Luis Salom, ki je za vodilnim zaostal več kot sekundo in pol, s tretjega mesta pa bo nedeljsko dirko začel njegov rojak Sergio Gadea (oba Aprillia). Vodilni v skupnem seštevku Nicolas Terol, prav tako z Aprilio, bo startal iz petega mesta.