Španec bo naskakoval tretjo zaporedno zmago in četrto nasploh, po njegovi dominaciji v prejšnjih letih in letošnjih dosežkih sodeč, ga bo najbrž težko premagati, tako da se obeta še šesta zaporedna španska zmaga na dirki. Zadnji, ki je Špance premagal, je bil leta 2005 legendarni Američan Lance Armstrong (s sedmimi zmagami rekorder po številu zmag), nato pa sta poleg Contadorja zmagala še Oscar Pereiro (2006) in Carlos Sastre (2008).

Poleg njega so med kandidati za visoka mesta še luksemburška brata Andy in Fränk, Avstralec Cadel Evans, Španec Samuel Sanchez, Italijan Ivan Basso, Belgijec Jurgen Van der Broeck, Nizozemec Robert Gesink, Britanec Bradley Wiggins, zmagovalec dirke Dauphine Libere, generalke za Tour, in Američan Chris Horner.

Od štirih Slovencev, ki bodo na startu dirke, najvišje kotira Jani Brajkovič. Tako kot mnogi favoriti si je Belokranjec za praktično edini cilj v sezoni izbral dirko po Franciji in je za njo tudi načrtoval formo. Kot sam meni, gre zaenkrat vse po načrtih, tako da optimistično pričakuje začetek dirke. Želja mu je uvrstitev med najboljših deset, po tihem pa računa celo na peto mesto, kar bi bila najboljša slovenska uvrstitev na Touru. Doslej je bil najboljši Tadej Valjavec, ki je leta 2009 zasedel deveto mesto.

Če je deveto mesto Valjavca na Touru najboljša skupna uvrstitev Slovenca, pa je najboljša etapna uvrstitev še vedno četrto mesto Andreja Hauptmana. Tudi za izboljšanje njegovega dosežka ima Slovenija svoja kandidata. To sta Borut Božič (Vacansoleil) in Grega Bole (Kristijan Koren bo predvsem pomagal Bassu), ki bosta priložnost iskala v sprintih. Zmagovalec etape na Vuelti predvsem v tistih, ko se bodo za visoka mesta borili klasični sprinterji, Bole pa v tistih, v katerih bo sodelovalo manjše število kolesarjev.

Se pravi, da bosta svojo možnost iskala predvsem v prvih desetih dneh, ko bodo v večini na sporedu ravninske etape. Prvi teden na splošno velja za sprinterski festival (po prvi etapi ga bo prekinil moštveni kronometer), s prvimi zahtevnejšimi vzponi se bo karavana kolesarjev srečala šele v osmi etapi. Prva izmed štirih etap, ki se bodo končale na vrhu vzpona, bo 12., najtežji pa 18. in 19., slednja se bo končala z legendarnim vzponom na Alpe d'Huez. Že naslednji dan bo na sporedu kronometer v Grenoblu, ki bo tudi že postregel s končnimi rezultati. Skupno bodo kolesarji prevozili 3430 kilometrov.